Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije iz filma

Nada Alavanja će izložiti fotografije nastale obradom i tehnikom remake-a dva njena filma na super-osmici. Fotografije su iz perioda prelaska iz sedamdesetih u osamdesete ili, kako sama navodi - pet minuta pre umetničinog ulaska u slikarstvo.

 


Filmovi su digitalizovani i od svakog je nastalo oko 250 sekvenci koji čine jedan vremenski i vizuelni friz.Sve fotografije su koncipirane na osnovu gradnje sekvencama i ponavljanjem je dosegnut kontinuitet koji je prethodnom obradom dekomponovan i vraćen na početak - u sekvencu. 


Beogradska umetnica Nada Alavanja (Beograd, 1952), koja od početka devedesetih živi i radi u Diseldorfu (Nemačka), bila je tokom osamdesetih godina prošlog veka, veoma aktivna u likovnom zivotu Beograda i cele nekadašnje Jugoslavije. Istoričar umetnosti po obrazovanju, samostalno je počela da izlaže od 1981. godine, često nastupajući sa suprugom Tahirom Lušicem, da bi potpunu afirmaciju na našoj umentičkoj sceni doživela kao član umetničke grupe Alter imago, u koju su pored nje i Tahira, bila još dvojica mladih slikara - Vladimir Nikolić i Mileta Prodanović. Sa ovom grupom je izlagala u svim relevantnim muzejima i galerijama u zemlji i svetu, kao i na važnim internacionalnim manifestacijama koje su promovisale transavangardu i slikarstvo "novog prizora". 


Iako je otišla iz Beograda Nada Alavanja je povremeno izlagala na decenijskim retrospektivama ili tradicionalnim godišnjim  smotrama matičnog likovnog udruženja. Stoga se aktuelna izložba u Likovnoj galeriji  Kulturnog centra Beograda može smatrati za veliki come back ove umetnice na beogradsku scenu, jer je to, nakon 25 godina, njeno prvopotpunije predstavljanje pred domaćom stručnom javnošću i publikom.


Portfolio Kulturnog centra Beograd


Datum objavljivanja: 05.06.2008.