Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije dunavskog sliva

Na savskom šetalištu, na Kalemegdanu, 15. septembra otvara se izložba fotografija Dragoljuba Zamurovića, Srbija- dunavski sliv, povodom prezentacije istoimene fotomonografije. Čedrsdeset i pet fotografija Dunava i njegovih pritoka biće postavljene do 15. oktobra.


 


Ove fotografije, uglavnom snimljene sa visine, iz balona, biće izložene na velikim formatima koji će dočarati snagu prirodnih lepota Dunava i Srbije. U tom periodu, šetnja savskim šetalištem, baš gde će se Sava ubrzo uliti u Dunav, biće događaj sam za sebe. Ulaz je besplatan, a izložba je otvorena 24 sata i osvetljena je noću.


Fotomonografija "Srbija - dunavski sliv" Dragoljuba Zamurovića jedno je od najvećih i najvrednijih dela srpske fotografije na početku 21. veka. Autor ovom knjigom odužuje deo duga čitavog jednog naroda velikoj i sudbinskoj reci koja je najdublje utkana u istoriju Srbije i Srba. No, i mnogo više od toga. Ovo umetničko delo je deo kulturne baštine i svih podunavskih pa i, šire gledano, evropskih zemalja i naroda koji su na obalama Dunava i njegovih pritoka ostavljali tragove kroz čitavu istoriju ljudske civilizacije. I vreme u kom živimo stvara nasleđe i spomenike budućim generacijama, među koje, nesumnjivo spada i monografija „Srbija - dunavski sliv".



Datum objavljivanja: 05.09.2008.