Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotodoks 2015: Past is Now

Galerija Artget – 15. godina, Trg republike 5/I, umetnički direktor Galerije Artget u 2016.mr Ivana Tomanović. 17. novembar -10. decembar 2016. Fotodoks 2015: Past is Now.

 



 


Umetnici:



Jaka Babnik, Roman Bezjak, Kolaborejšn prodžekt, Jerg Glešer, Zijah Gafić, Ibro Hasanović, Tanja Kernvajs, Borut Krajnc, Saša Kralj, Tom Liht, Ane Morgenštern, Vladimir Milandinović, Merlin Nađ-Torma, Dragan Petrović, Hrvoje Slovenc, Katja Štuke i Oliver Ziber, Josip Broz Tito, Mihael Veseli



U današnjici se uvek oseća i jučerašnjica. Nekad je ona uzor, nekada ostavlja odlučujući pečat, a nekada je samo bledo sećanje. Ponekad je sadašnjica čak samo puko ponavljanje ili nova definicija prošlosti. Izložba se zasniva na dokumentarističkom pristupu, a temu „ Past is Now “ (Prošlost je sada) obrađuje iz različitih perspektiva. Autori su koristili postojeće arhive ili su formirali nove, išli su istorijskim tragovima ili su preispitivali kulturne stereotipe i mitove, osvrtali su se na dvadesetpetogodišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke ili na dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog  sporazuma. U saradnji sa partnerima iz bivše Jugoslavije izložba Fotodoks 2015. bavi se pozicijom status quo i potencijalom koji jučerašnjica ima u današnjici.

 



Gosti tokom trjanja izložbe: Sofija Grajf, jedna od  kustoskinja izložbe Fotodoks: Prošlost je sada i Roman Bezjak, autor na izložbi i profesor fotografije na Univerzitetu u Bilefeldu (Nemačka).


 



Datum objavljivanja: 17.11.2016.