Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Foto monografija

Foto monografija Ona i svetlo je prva monografija Nenada Karađinovica.Ona predstavlja logično zaokruženje umetničkih radova nastalih u periodu 1999.-2008.godina.

 


"Karađinovićeve fotografije, a ne na njima prikazani modeli, zavode, jer autor beleži suštinu, a ne pojavnost. Iako na prvi pogled prepoznajemo fotografije koje viđamo na bilbordima i stranicama modnih časopisa, ipak je reč o krajnje umetničkom fotografskom izrazu i fenomenalnoj Karađinovićevoj igri. Njegove fotografije bave se predstavom ženskog tela na jedan visoko-profesionalan, akademski način, retko viđen u ovdašnjoj savremenoj umetničkoj fotografiji".

Direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Živko Grozdanić



"Posmatrajući ženu u vanumetničkom kontekstu,uvek je percipiramo na dva načina: kao drugost koja nedostaje našem biću i kao majku, potencijalnu stvarateljku novog života. Izmeštanjem te dve osobenosti u umetnost, žena kao drugost postaje objekat lepote i nešto što budi pažnju na takav način da um misao transformiše u osećaj. Sa druge strane, potencijalna stvarateljka novog života postaje supstrat samog umetničkog dela, nosioc ideje, eksplicitni modus nastajanja. Fotografije Nenada Karađinovića upravo nude te dve interpretacije, ali zalazeći u ontološke segmente ljudskog bića, ne izostavljaju estetski doprinos u predstavljanju ženskog tela.

Sa sebi svojstvenim i jedinstvenim stilom Nenad Karađinović zalazi u ontološku komponentu fotografije kao medija koji ne hvata samo trenutak već intrigantno postavlja pitanje onoga što se dešavalo pre tog trenutka i onog što ce se dešavati posle. Tu publika ispituje te vremenske sledove tek kada zađe u samu fotografiju i postane ono što je percipirano".

 

Glavni urednik i odgovorni urednik galerije

Studenskog Kulturnog Centra (SKC) Beograd Gabrijel Savić - Ra


 


Datum objavljivanja: 29.04.2008.