Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Forum za kritiku izvođačkih umetnosti

Nezavisna i eksperimentalna praksa izvođačkih umetnosti postoji već neko vreme u Beogradu, ali bez prave i sistematične infrastrukturne podrške. Ovde se pre svega misli na stalne prostore za probe i izvođenja (što je donekle promenjeno otvaranjem Magacina); nesistematsko finansiranje, što je rezultat neadekvatne kulturne politike koja ne prepoznaje značaj istraživačkog i nezavisnog rada.

 


Nezavisna i eksperimentalna praksa izvođačkih umetnosti postoji već neko vreme u Beogradu, ali bez prave i sistematične infrastrukturne podrške. Ovde se pre svega misli na stalne prostore za probe i izvođenja (što je donekle promenjeno otvaranjem Magacina); nesistematsko finansiranje, što je rezultat neadekvatne kulturne politike koja ne prepoznaje značaj istraživačkog i nezavisnog rada; i slabu vidljivost u javnom prostoru, naročito kad je u pitanju refleksija – odnosno kritika.


TkH časopis za teoriju izvođačkih umetnosti se u nekoliko brojeva bavio temom kritike u izvođačkim umetnostima ne samo sa ciljem pisanja, refleksije, ili promocije određenih projekata, već i uspostavljanja potpuno novog/ih diskursa i pristupa u kritici. Namera nam je da ovu praksu nastavimo, ali ovaj put i kroz Forum za kritiku izvođačkih umetnosti.


Forum za kritiku izvođačkih umetnosti je permanentni, dugoročni projekat, koji podrazumeva detaljno praćenje događaja na lokalnoj sceni izvođačkih umetnosti i organizaciju okruglih stolova - debata posle svake premijere. Ovi okrugli stolovi bi se organizovali u saradnji sa autorima/kama izvedenog projekta i podrazumevali bi učešće relevantnih praktičara/ki i teoretičara/ki izvođačkih umetnosti, ali i zainteresovane publike. Osnovni cilj ovakvih događaja je da se proizvede relevantni feedback autorima/kama, koji vrlo često izostaje i koji se do sada, kreće od potpunog ignorisanja u štampanim medijima, pa do neadekvatnih i nekompetentnih kritika kritičara iz srodnih oblasti (npr. balet ili mainstream pozorište). Rezime sezone 2007/2008 je inicijacilni događaj Foruma za kritiku izvođačkih umetnosti koji će poslužiti kao neka vrsta pilot događaja na osnovu kojeg će biti organozovani redovni okrugli stolovi u narednoj sezoni.


 


Datum objavljivanja: 19.07.2008.