Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Forma B

18. februar 2022, 19h. Velika sala SKC predavačko prezentacioni program iz ciklusa Strip i ilustracija, promocija izdanja izdavačke kuće Forma B Govore: Ilija Mirović, izdavač i urednik; Rade Perović, teoretičar; Geza Šetet, strip autor; Mikica Ivanović, strip autor; Željko Pahek, strip autor

 



 


18 – 28. FEBRUAR 2022.

CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA

FORMA B – IZLOŽBA RADOVA IZ NAJNOVIJIH STRIP IZDANJA

Autor postavke: Ilija Mirović



Iako je osnovana mnogo ranije, Forma B tek od 2014. godine počinje aktivno da se bavi idavanjem stripova. Direktor i vlasnik izdavačke kuće Radojica Todorov se udružuje sa ljubiteljima stripa Predragom Roćenovićem i Ilijom Mirovićem i ubrzo ta saradnja postaje izuzetno plodonosna.

U početku se odlučuju da otkupe prava za jedan Bonelli serijal koji niko do tada nije izdavao na teritoriji bivših jugoslovenskih republika. U pitanju je Brendon autora Klaudija Kjaverotija koji je u Italiji počeo da izlazi 1998. i doživeo tačno sto redovnih epizoda i sedamnaest specijala. U pitanju je junak u postapokaliptičnom vremenu, udaljen od nas dva i po veka. I ubrzo taj junak stiče fanove širom Balkana.

Zatim se odlučuju za, u Italiji tek najavljeni, serijal Morgan Lost. Sklapaju ugovor sa Sergio Bonelli Editore za prvih šest epizoda i pre nego su se pojavile u Italiji.

Reč je o paralelnom svetu koji se od našeg odvojio početkom dvadesetog veka, i bez svetskih ratova sredinom dvadesetog veka dostigao tehnološka dostignuća koja mi tek sada uživamo. Međutim, to donosi i ogromna otuđenja među ljudima, vrednosti se izvitoperuju, a reality programe je teško razlikovati od života. A kao vrhunac biva Reality – Lov na serijske ubice koje uživaju popularnost poput rok zvezda. Tu se pojavljuje i naš junak – Morgan Lost koji se iz ličnih razloga odlučuje upravo za posao lovca na serijske ubice.  Strip je doživeo ogroman uspeh. U Italiji se trenutno objavljuje peta sezona, dok u Srbiji izlazi četvrta. Ovaj junak je doživeo i krosovere sa Brendonom i Dilan Dogom i ove epizode je takođe objavila Forma B (Dilan Doga u saradnji sa Veselim četvrtkom).

Silaskom sa scene izdavačke kuće Rosencranc odlučuju se da završe i serijal koji su oni počeli – Dečak sa divljeg zapada kod nas poznatiji kao Tim i Dasti. Posle ljihovih sedam knjiga, Forma B je objavila još 11 i u pripremi su poslednje dve sa kojima će i biti objavljen ceo opus.

    







Ali okosnicu izdavaštva Forme B, čime se, u uredništvu, posebno ponose, čine strip albumi domaćih autora. Počeli su sa albumom Gradske priče autora Gorana Ugarčine. U pitanju je bio prvi domaći 3D strip koji je 2015. dobio nagradu na Beogradskom sajmu knjiga.

Zatim su tu tri integralna albuma (devet epizoda) Velikog Bleka iz pera proslavljenog strip crtača Miodraga Ivanovića Mikice. Od istog autora objavili su i integral Nindža u mekom i tvrdom povezu. Onda su tu dva albuma Sabahudina Muranovića Murana: Juče danas sutra, kompilacija strip  kaiševa objavljivanih u listu Danas i strip album Hajduci koji je uradio u saradnji sa Borkom Brajovićem i Markom Stojanovićem.

U saradnji sa izdavačkom kućom Makondo, izdaju strip album Crne besmislice čiji su autori Božidar Milojković Bam i Dragan Lazarević De Lazare. Potom objavljuju integral-album Šrafko autora Dušana Dude Vukojeva. Saradnju sa njim kao scenaristom nastavljaju i na integralu Lijanko koji crta Radič-Miša Mijatović. Zatim su tu stripovi sa religijskim temama Knjiga o Jovu (na ćirilici i latinici) i Isus reč božja na srpskom i mađarskom jeziku, obe iz pera Geze Šeteta. Zatim, veoma popularno, kolorno izdanje albuma Legija nepromočivih Željka Paheka, kao i humorističko-erotski strip Tuckomen Brane Nikolića.

Saradnja sa Gezom Šetetom se nastavila i na njihovom najvećem projektu – Gorski vijenac u stripu. Osim Geze na ovom stripu su sarađivali i Željko Pahek i Mikica Ivanović a veliki doprinos dali su i ostali članovi izdavačkog  tima: Rade Perović, Miki Vuković, Marin Marinić, Vesna Tešić i Aleksa Parapid. Gorski vijenac u stripu je prvo izdat i na ćirilici i latinici, ali je posle rasprodate ćirilice doživeo i treće izdanje.

Na krilima uspeha ovog izdanja Geza Šetet radi i Luču mikrokozmu u stripu koja izlazi u novembru 2021. godine a plodni crtač Šetet nastavlja rad na stripu po drami Lažni car Šćepan Mali.

Kroz saradnju sa izdavačkom kućom Golconda pokreću Sergio Bonelli Editore serijal Nathan Never što je dočekano sa oduševljenjem svih ljubitelja i kolekcionara stripa.   

Upravo se pojavljuju iz štampe još dva velika projekta. Strip po motivima romana Hajduci Branislava Nušića u interpretaciji Geze Šeteta i integral kompletnog opusa stripa Bendžo Kosta  Brane Nikolića koji izlazi u dve knjige u boji na preko 700 stranica.


 



 


Datum objavljivanja: 15.02.2022.