Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fluoroscent

Autori multimedijalne instalacije "Fluoroscent" su Bojana Nikolić & Darko Trajanović. Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 1. septembra i može se pogledati do 8. septembra.

 


Fluoroscentne boje kojima je obojeno telo i svetlo neona neposredno kod posmatrača evocira asocijaciju na uzavreli noćni život, na klubove i diskoteke. Obrisi tela pod različitim bojama neona direktno se nadovezuju na elektronski zvuk jakih i energičnih bubnjeva i baseva, sačinjeni od serije harmoničnih filtera i lejera koji su utkani u linije tela i okoline. Žensko telo je okupano plavom neonskom svetlošću i reflektuje jake frekvencije nezavisnosti i spektakularnog otpora. Akcenat nije na licu, već na ženskom telu i njegovom odnosu sa neonskom svetlošću.

U prvi mah radovi deluju trans-fixno, odnosno zapanjujuće i paralizujuće istovremeno oblikujući neku vrstu industrijske simfonije. Balast zvukova pod kojima se tela povijaju, primiču ili udaljavaju u zavisnosti od toga kolika je njihova trenutna frekvencija.

U ovom slučaju verbalna komunikacija je izuzeta, a akcenat je na jeziku tela i šta ta tela nama govore u polumraku. Adhezione odnosno lepljive mase sačinjene su od slikarskih materija i samog tela (u uvom slučaju u ulozi nosioca slike) koji međusobno korespondiraju.


 


Datum objavljivanja: 22.08.2008.