Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

FLU Apertura 86

Otvaranje Izložbe FLU Apertura 86 povodom Dana škole/86 godina postojanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u Galeriji FLU (Knez Mihailova 53), u petak, 31.3.2023, u 14 sati.


 


FLU Apertura 86

 

Apertura (lat. apertūra) otvaranje, pukotina, prorez.

Blenda (apertura) je podesivi otvor u objektivu fotoaparata, koji reguliše količinu svetlosti koja prolazi kroz sočivo i dubinsku oštrinu slike. Funkcioniše po principu biološke blende – dužice ili šarenice oka, mišićne opne između rožnjače i sočiva koja širi ili skuplja zenicu.



Izložba je zamišljena kao prostorno-vremenski dijalog – likovni razgovor između izabranih dela nekadašnjih i sadašnjih profesora FLU, gde većina izloženih radova pripada bogatoj Umetničkoj zbirci fakulteta. FLU Apertura 86 je samo jedan od mogućih prolaza kroz istoriju Fakulteta i tradiciju koju baštini u svojim nastavnim procesima, čiji je odabrani fokus gledanje, mišljenje i percepcija tela – akt/portret/model/subjekat/objekat, intimno/javno/društveno/političko telo, kao i telo same institucije.



Široki istorijski prečnik, koji obuhvata skoro devet decenija, posmatraču omogućava da se kreće kroz „osvetljena“ polja kruga/tela FLU (dela prikazana na izložbi), reguliše svoje „otvore blende“ i dubinu pogleda, sagledavajući radove pojedinačno, u međusobnom odnosu ili kao celinu jednog kontinuiranog trajanja. Izloženi radovi potvrđuju kontinuitet živog i promenjivog bića FLU, utemeljenog na tradicionalnim vrednostima, ali otvorenog za preispitivanje, eksperiment, kritičko mišljenje i kreativne transformacije pred izazovima savremenosti. Suočavanje dela iz različitih epoha pozivaju posmatrača da gleda, proučava, misli i izvodi sopstvene zaključke, na koji način su generacijske razlike i društvene promene (tehnološke, ekonomske, političke, klasne, rodne i itd.) uticale na način stvaranja i percepcije umetničkog dela, kao i na ulogu i funkciju umetnika i umetnosti u društvu.



U kontekstu izložbe u Galeriji Izlozi FLU izloženi su crteži/studije ljudske figure studenata prve godine osnovnih umetničkih studija. U srži pedagoških procesa svih modula FLU, od njegovog osnivanja do danas, nalazi se upravo pažljivo posmatranje, doživljaj i crtanje kao fundamentalna likovna veština, vizuelna i metodološka osnova umetničkog dela u bilo kom mediju. Gledanje je osnovno sredstvo komunikacije likovnih stvaraoca, način mišljenja, sticanja znanja i percepcije sveta koji nas okružuje.









Svetlana Volic

vizuelni umetnik, vanredni profesor FLU i autor izložbe


 



Datum objavljivanja: 28.03.2023.