Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fjaka Nikše Ercegovića

Iz ciklusa "Prva samostalna izložba" u Galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd, u toku je samostalna izložba slika Nikše Ercegovića pod nazivom "Fjaka". Radovi se mogu pogledati do 4. februara.

 


 


Nikša Ercegović je rođen 5. marta, 1979. u Beogradu. Diplomirao je slikarstvo na FLU 2003. u klasi profesora Jovana Sivačkog. Učestvovao je na 16. kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je likovnih umetnika Zemuna. Član je ULUS -a od 2008.


"Utisak, emocije ili snovi obično su inspiracija umetnika. Lepota sama po sebi, kao deo prošlosti i detinjstva, tako duboko utisnuta da ne možemo sa sigurnošću da razlikujemo da li je proizvod podsvesti ili bajkovita stvarnost, nije česta tema. Danas kada su šok, destrukcija i originalnost po svaku cenu, uglavnom sredstva izražavanja mladih autora, realizam u svoj svojoj lepoti, predstavlja "prevaziđeni" pravac. Dok je u ranijim epohama hrabrost bila potrebna da se on sruši i nađu novi načini izražavanja, danas je povratak nekoj vrsti romantike i realnom prikazivanju može se reći i hrabrost i originalnost. Retko srećemo "lepe" slike, koje bi želeli da ugledamo ujutro i koje nema potrebe da tumačimo.


Koristeći portrete majmuna i fasada starih dalmatinskih kamenih kuća, da izrazi emocije, umetnik povezuje dva potpuno različita elementa i ostavljanas da se pitamo zašto?"


autor i organizator Nataša Brkić , akademski slikar


 


Datum objavljivanja: 30.01.2009.