Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

FIS puni 60 godina

U sredu, 20. aprila u 20 časova održava se proslava 60 godina Francuskog instituta u Srbiji, ( bivšeg Francuskog kulturnog centra).

 


Francuski institut u Srbiji, kojeg će još neko vreme mnogi možda zvati Francuski kulturni centar, puni šezdeset godina 2011. godine. To je značajan jubilej koji nas podseća na niz godina međusobne saradnje kroz bilateralne odnose i brojne susrete umetnika, preduzetnika, intelektualaca, na dešavanja u kojima smo zajedno uživali i zajedno ih stvarali. Ova velika priča se nastavlja i naši odnosi se neprekidno obnavljaju, jer svet se menja, a sa njim i učesnici u saradnji, kao i naša brojna i verna publika, zajedno sa nama, sa vama. Želimo da ovaj rođendan bude u slavu sadašnjeg vremena i vremena koje dolazi, sa svojevrsnim osvrtom na zajedničku prošlost kao snažni umetnički čin koji podrazumeva čvrste temelje i dinamiku koji nas vode u nešto novo, u kreativnost, u razmenu.


Tako smo pozvali četiri srpska umetnika čiji rad pratimo duže vreme, a to su Dalija Aćin, Aleksandra Stratimirović, Relja Bobić i njegov BelgradeYard Sound System, kao i scenarista Boban Jevtić, da osmisle jedno posebno veče za Francuski institut. Biće to jedinstveni performans spoj likovne, baletske i muzičke umetnost unutar i oko ove lepe zgrade koja je 1951. postala vlasništvo francuske države. Biće prikazan i jedan film snimljen u Beogradu sa našim partnerima koji bolje nego iko znaju da govore o ovoj ljudskoj avanturi koja obuhvata dugu i bogatu francusko-srpsku saradnju.  Te vesele i sjajne večeri podsetićemo se ove priče koja svakako i dalje obećava.


 


Datum objavljivanja: 18.04.2011.