Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Finski video i fotografija

U Kulturnom centru Beograda, u galeriji ARTGET, Trg Republike 5/I u ponedeljak 9. juna, u 19 sati biće otvorena izložba Pet varijacija o prevazilaženju ograničenosti ljudskog vida Savremeni finski video i fotografija kustoskinje Marite Mukonen

 


Izložbom savremenog finskog videa i fotografije Kulturni centar Beograda najavljuje saradnju sa Finskim fondom za umetničku razmenu (FRAME), koja je inicirana na 47. Oktobarskom salonu 2006. godine. Kustoskinja izložbe Marita Mukonen, i kustoskinja fonda, predstaviće pet finskih umetnika – Adel Abidin, Sana Kanisto, Anu Penanen, Jari Silomaki i Jani Ruskika – čije radove je beogradska publika imala priliku da vidi na 47. Oktobarskom salonu. 


Adel Abidin u radu Ukusno (2008) koristi životinje kao metafore za istraživanje simbola i načina na koji oni utiču na naš svakodnevni život. Video rad Sane Kanisto Otrovna strelica mužjaka žaba (2001–2007) istražuje seksualno ponašanje životinja, njihovu sklonost ka nadmetanju i agresivnost. Rad Anu Penanen Ne shvataš da je to bilo drugačije (2004–2007) predstavlja istraživanje strahova i snova tinejdžera estonskog i ruskog porekla. Eksperimentalni kratkometražni filmovi Janija Ruskike Batbox/Beatbox (2007) fizički otkrivaju ograničenja ljudskog vida.


 

Izložena dela predstavljaju refleksije o tome kako je teško videti izvan označenih staza i mentalnih puteva, prevazići fizičke granice i zone kako bi se stvorili novi (politički) i alternativni prostori. Svi ovi radovi su stvoreni u pokretu, kao što su i sami umetnici iz Finske stalno u pokretu. Oni jasno pokazuju da ni mobilnost ni vezanost za određenu oblast ne vode automatski do slobode, alternativnih vidova estetike ili politike.


Portfolio Kulturnog centra Beograd


Datum objavljivanja: 07.06.2008.