Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Filmovi Nenada Jeremića, Dušana Jevtovića i Ivana Petrovića

Utorak, 12. februar, 20.00 Mala sala, SKC Beograda, filmovi Nenada Jeremića, Dušana Jevtovića i Ivana Petrovića, projekcije i razgovori sa autorima, koautorima i drugim učesnicima u procesu njihovog nastajanja.


 


"Za one koji ne znaju, početkom novog milenijuma zajednički radovi Vladana Jeremića, Nenada Jeremića i Dušana Jevtovića pržili su low fi festivalima, SKC-om, SULUJ-em, da bi najzad osvanuli na internetu (http://arhiv.modukit.com), što ih i dalje čini pristupačnim publici izazivajući smeh i oduševljenje na sve strane. Opuštena kućna atmosfera, psihološka komedija, Jackass momenti, instrumentalna muzika prosarana neponovljivim vokalnim izlivima besa, sevanje ’pištoljima’ u duhu pravih kauboja, povremeno i dobar humor („Dzeparoši Sneška“), konačno i nevina igra igračkama kaubojaca i Indijanaca... Sve to bio je deo repertoara koji je ova šašava družina imala da ponudi kao rezultat batrganja oko odgonetanja sopstvenih identiteta."



Ovaj fragment teksta Dušana Jevtovića iz 2007. godine, objavljenog u publikaciji „Dvorište zgrade” veoma specifičnu saradnju šire grupe umetnika, kustosa i prijatelja, u okviru koje su nastajali  performansi, izložbe, ambijenti, predstave, filmovi, pa, na kraju, i jedna knjiga, tretira kao stvar prošlosti… pa ipak, mnogo toga se nastavilo… Stari i novi filmski materijali, u produkciju, uglavnom Nenada Jeremića, Dušana Jevtovića i Ivana Petrovića predstaviće nam celu tu priču u novom svetlu, pa i potpuno novim radovima…


 



Datum objavljivanja: 11.02.2013.