Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Film o Nadaru

U četvrtak 16. oktobra u 19 časova, u izložbenom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, biće održana projekcija dokumentarnog filma o francuskom fotografu Nadaru, u saradnji sa Francuskim kulturnim centrima iz Beograda i Novog Sada.

 


U okviru meseca fotografije koji se tokom oktobra obeležava u Spomen-zbirci, a povodom održavanja izložbe Dušana Marinkovića Svetlost i vreme u prolazu, publika će imati priliku da pogleda francuski dokumentarni film o jednom od začetnika umetničke fotografije Nadaru (Gaspard Félix Tournachon, 1820-1910). Uspešan i kao karikaturista, novinar i pisac, Nadar se proslavio fotografijama portreta poznatih ličnosti iz tadašnjih političkih, intelektuanih i umetničkih krugova – Viktora Igoa, Šarla Bodlera, Žila Verna i drugih – koji su često dolazili u njegov studio. Nadar je ušao u istoriju moderne umetnosti tako što je 1874. godine ustupio svoj fotografski studio grupi prijatelja slikara za prvu impresionističku izložbu. Zapamćen po pionirskim fotografijama iz ptičje perpektive, snimljenim iz balona, Nadar je takođe bio i prvi fotograf koji je koristio veštačko osvetljenje.


Polučasovni dokumentarni film biće projektovan u izložbenom prostoru Spomen-zbirke, u ambijentu postavke izložbe mladog zrenjaninskog autora Dušana Marinkovića. 


Ulaz je slobodan.


 


 


Datum objavljivanja: 15.10.2008.