Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Film: Impresionisti - Ogist Renoar

U četvrtak 11. decembra 2008. godine, u 19. sati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u svom izložbenom prostoru organizuje projekciju filma "Impresionisti: Ogist Renoar (1841 – 1919)".

 


Nakon interesovanja publike za film o Edgaru Dega (Edgar Degas), Spomen-zbirka i u decembru organizuje projekciju polusatnog dokumentarnog filmskog ostvarenja iz ciklusa o slavnim impresionistima, ovog puta posvećenog Ogistu Renoaru (Pierre-Auguste Renoir). Pojedinačne priče o značajnim stvaraocima, jednim od pionira svetske moderne umetnosti, na zanimljiv, ali i edukativan i slikovit način, približiće ne samo impresionizam kao stil, već i duh vremena u kome je nastao.

Ogist Renoar, jedan od najvećih kolorista i pre svega slikar ljudske figure, priključivši se grupi impresionista (Klod Mone, Alfred Sisli, Frederik Bazil) zalaže se za nova revolucionarna shvatanja beležeći impresiju trenutka i igru svetlosnih efekata. Omiljene teme koje su ga učinile prepoznatljivim - duhoviti prizori pariskog sveta zabave sa kraja 19. veka, ženski aktovi i portreti, oplemenjeni su životnošću jednog jedinstveno srećnog i idiličnog vremena. Svetla pastelna paleta Renoarovih radova i brzi, kratki potezi četkice, na upečatljiv način grade remek-dela impresionističkog slikarstva poput "Akt na suncu", "Bal na Mulen de la Gale", "Ljuljaška" ili "Kupačice",  koja se danas nalaze u najpoznatijim muzejima sveta.   




Filmovi iz ciklusa o impresionistima će, s obzirom na tematiku koju obrađuju, doprineti boljem razumevanju značaja njihove uloge u recepciji novih umetničkih tokova na našim prostorima i formiranju moderne početkom 20. veka. U skladu s tim nakon projekcije filma publika će, uz tumačenje kustosa, biti u prilici da uoči veze srpskih modernista sa umetničkom poetikom impresionizma u delima Nadežde Petrović, Milana Milovanovića, Koste Milićevića, Mališe Glišića, koji su, barem tokom jednog dela svog stilskog fomiranja istraživali u pravcu impresionizma.




Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 28.11.2008.