Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Figurativno slikarstvo

Izložba: Tradicija, klasični uzori, novo figurativno slikarstvo, biće otvorena 4. juna 2008. u 20.30h, u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović.

 


To je treća iz serije izložbi sa zajedničkim nazivom Likovni umetnici Čačka, projekta kojim Umetnička galerija "Nadežda Petrović" obeležava jubilej grada - 600 godina od prvog pisanog pomena Čačka, a i deo je programa proslave slave grada Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana.

Ova izložba, autora Dragane Božović, kustosa Galerije, okuplja umetnike Čačane koji se bave figurativnim slikarstvom, inspirisane klasičnim likovnim uzorima, tradicijom i pravoslavljem i one koji na slikama beleže nadrealne prizore ili svoj doživljaj savremenog sveta i čoveka.



Na izložbi se nalaze radovi 22 umetnika različitih generacija, počev od najstarijeg Živka Jugovića rođenog u Čačku 1855. godine, školovanog  u 19. veku, pa do umetnika koji su diplomirali prvih godina 21. veka. Zato ova izložba predstavlja mali istorijski prikaz slikarstva na našem prostoru u periodu od 120 godina - od Jugovićeve slike iz 1888. do slika namenski rađenih za ovu izložbu iz 2008. godine. Teme su raznovrsne - portreti, pejzaži, gradski prizori, mrtve prirode, ljudi.



Posebno mesto na izložbi imaju, uz Živka Jugovića i Nadeždu Petrović, prve Čačane koji su se odvažili da izuče umetnički zanat, pa zato morali da odu u svet, Dragan Ćirković, prvi Čačanin koji je diplomirao (1938) na našoj najstarijoj visokoj obrazovnoj ustanovi za umetnost  - Umetničkoj školi u Beogradu, i Bogić Risimović, prvi Čačanin koji je diplomirao (1949. godine)  na Likovnoj akademiji u Beogradu.



Dvoje umetnika je povodom jubileja grada u kome su rođeni poklonilo Galeriji radove koji će biti izloženi. Poklonjene slike umetnice Vesne Mirković poslate su iz dalekog Sidneja, gde umetnica živi.



"Posebno izdvajamo radove umetnika koji su se opredelili za monaški život i bave se ikonopisom, jer su prihvatili naš poziv da učestvuju na ovoj izložbi, a ekskluzivno će samo na večeri otvaranja biti izložena celivajuća ikona iz manastira Studenice Uspenje Bogorodice, rad arhimandrita Tihona."          Dragana Božović, autor izložbe



Ovo praznično veče, u susret slavi grada, galerija će biti otvorene do 23.00 sata kako bi publika imala mogućnost da, uz postavku izložbe, vidi pomenutu celivajuću ikonu i biće upotpunjeno koncertom učenika srednje muzičke škole. Koncert počinje u 21.00 sat.


 


Datum objavljivanja: 03.06.2008.