Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Festival Dis-patch

Beogradski Dis-patch Festival je u susret svom 9. izdanju, koje će biti održano na različitim lokacijama u Beogradu 7-17. oktobra 2010, predstavio novi vizuelni identitet izabran na pozivnom konkursu raspisanom tokom ovog leta.

 


Od 2002. godine, festival je blisko sarađivao sa dizajnerom Nebojšom Cvetkovićem, koji je neke od svojih najboljih dosadašnjih radova u domenu vizuelnog identiteta ostvario upravo kroz ovo partnerstvo. Nije izostalo nekoliko priznanja, kao što su ona na Grifonu ili Bijenalu scenskog dizajna. Ipak, najjaču povratnu reakciju vizuelni identiteti Dis-patcha dobijali su upravo od strane festivalske publike i Nebojšinih kolega dizajnera, pa je i anticipacija svakog sledećeg izdanja festivala obično bila usmerena i na njegovo grafičko rešenje, koje bi po običaju donosilo sasvim različitu estetiku od one prethodne godine, kao i svež i inspirativan pristup u kontekstu domaćeg grafičkog dizajna.


Nakon 8 festivalskih identiteta i rada za brojne druge Dis-patch projekte (KidsPatch, On Tour, Post-Piano...), Cvetković od ove godine radi u Zagrebu, gde je angažovan u okviru umetničkog odeljenja agencije Bruketa&Žinić. Festival je u julu pozvao 8 domaćih dizajnera i studija da daju svoj predlog rešenja ovogodišnjeg vizuelnog identiteta manifestacije, koja će se održati pod sloganom “Rocket Number 9”. Na poziv se odazvalo njih 7, a konačno je pristiglo 5 radova čiji su autori Željko Lončar, Crazy Fox Design, Stefan Unković/Fuck New Rave, D Bend i Vesna Pešić.


U finalni izbor prošli su predlozi Vesne Pešić i Stefana Unkovića, oba izvedena u stilu slobodoručnog crteža i tipografije. Konačni izbor je rešenje Stefana Unkovića, koji će imati priliku da kreira sve grafičke elemente ovogodišnje kampanje.


Unković je do sada radio na brojnim kampanjama i publikacijama, uključujući Belef festival, a kroz projekat Super Size She bavi se i muzičkom promocijom i organizacijom koncerata iz domena “indie” muzike, što je još jedna zajednička tačka sa delovanjem Dis-patch-a. Sa druge strane, finalistkinja Vesna Pešić će grafički oblikovati grupnu izložbu beogradskih autora pod nazivom “Mind The Gap”, koja će u produkciji Dis-patch-a biti predstavljena u Gracu 21-25. oktobra u okviru programa festivala Elevate.


Ovom prilikom, prikazujemo vam neke od pristiglih predloga vizuelnog identiteta festivala Dis-patch, kao i premijerno finalni izgled plakata Stefana Unkovića. Takođe prikazujemo i njegovo idejno rešenje koje je pristiglo na konkurs. Prve plakate i flajere za Dis-patch moći ćete da vidite širom Beograda tokom narednih nedelja.


www.stefanunkovic.com

www.dis-patch.com


Datum objavljivanja: 06.09.2010.