Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fer naknade za rad u likovnoj umetnosti

Fer naknade za rad u likovnoj umetnosti Izrada cenovnika za fer naknade i uređenje polja profesionalne delatnosti Utorak, 14. decembar 2021, 17.00, Kino sala MSUV (Dunavska 37, Novi Sad)


 


Bavljenje likovnom umetnošću podrazumeva radni proces i zato bi trebalo da bude i plaćen! Međutim, iz sopstvenog iskustva možemo posvedočiti da naknade koje dobijamo za svoj umetnički rad često nisu dovoljne da pokriju niti uloženi materijal, niti naše osnovne životne potrebe. A dešava se da naknada i potpuno i izostaje jer se pretpostavlja da je umetniku dovoljna nagrada da se njegov rad ili sam umetnik promoviše u javnosti. Ovakva situacija ekstremno obesmišljava bavljenje likovnom umetnošću, svodi je na “hobi”, “žrtvovanje”  ili “zabavu povlašćenih” što onemogućava ispunjenje njene osnovne funcije - koja je opšte društvena i emancipatorska, u skladu sa potrebama savremenosti.

 

Dodatno, profesionalno polje likovne umetnosti u Srbiji potpuno je neuređeno. Za razliku od umetnika drugih disciplina (npr. glumci, muzičari, plesači, itd.), čiji je rad u većoj meri vezan za ustanove kulture gde su zaposleni, likovni umetnici svoj posao obavljaju u samostalnom režimu. Stoga nemaju mogućnost sindikalnog organizovanja i kolektivnog pregovaranja uslova svog rada. Iznimno, ako su zaposleni (najčešće u prosveti) njihovi profesionalni interesi će biti zastupani u sklopu interesa drugih profesija, ali nikad u domenu poslovanja u oblasti likovne umetnosti, kao njihove primarne delatnosti.

 

Usled ovakve situacije ostaje potpuno nejasno kako se uređuje profesionalno i radno okruženje u oblasti likovne umetnosti, kako se utvrđuju standardi za valorizaciju ovog rada, odakle je i na koji način ovaj rad potrebno podržati i finansirati da bi što bolje ispunjavao svoju društvenu funkciju.

 

U toku 2020/21. godine ULUS je pokrenuo seriju istraživanja i javnih debata koje su na različite načine sagledavale uslove rada u likovnoj umetnosti – kroz njegove socijalne, poreske, društvene, aspekte. Aktuelno, fokus rada radnog tima sastavljenog od članova udruženja stavljen je na temu plaćenosti – a cilj je uspostavljanje standarda za fer naknade za rad u oblasti likovne umetnosti.

 

Uspostavljanje, zagovaranje i primena dobrih praksi zahteva uključivanje što većeg broja aktera koji deluju u oblasti kulture i umetnosti, pre svega samih likovnih stvaralaca, a zatim i predstavnika izlagačkih prostora, galerija, umetničkih centara, kao i nadležnih institucija.  Zato vas pozivamo da se uključite u diskusiju i dalji rad na osmišljavanju novih mehanizama podrške i saradnje koji će omogućiti da se direktno pregovara za bolje uslove rada likovnih umetnika.

 

Na diskusiji će biti predstavljen i tek objavljeni Zbornik “Rad u umetnosti”, koji je nastao kao rezultat prvog ciklusa debatno-istraživačkog projekta ULUS-a. U okviru uvoda u diskusiju predstavićemo modele i iskustva internacionalnih inicijativa za uvođenje fer prakse i plaćenost umetnika za svoj rad.

 

Ova diskusija takođe ima za cilj formiranje Odbora za saradnju ULUS-a i SULUV-a koji bi nadalje intenzivnije sarađivao u borbi za uspostavljanje principa fer prakse i boljem socio-ekonomskom položaju likovnih umetnika.


 



Datum objavljivanja: 14.12.2021.