Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fantastika kuće Milana Staševića

U galeriji "Dar-Mar" u Beogradu, 16. maja sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba slika Milana Staševića, pod nazivom "Fantastika kuće". Radovi se mogu pogledati do 5. juna.


 


Na izložbi u galeriji Dar-Mar, Milan Stašević, slikar i profesor novosadske umetničke akademije, predstavlja publici novi ciklus slika malih i srednjih formata, povezanih u jedinstvenu tematsku celinu na osnovu zajedničkog motiva kuće.


Milan Stašević prepoznatljiv je na umetničkoj sceni i poznat domaćoj publici  kao autor koji na svojim platnima na karakterističan način oživljava prizore iz istorije umetnosti, od pećinskog slikarstva, preko renesanse, pa sve do moderne. U ciklusu "Fantastika kuće" Stašević se poigrava sa prizorima preuzetim iz korpusa naivnog slikarstva, kombinujući ih sa sopstvenim prepoznatljivim motivom kuće, odnosno seoske kolibe, ali i detaljima Pikasove Gernike i praistorijskog slikarstva. Povezujući ove različite izvore u jednu celinu, Stašević slika jednu subjektivnu istoriju umetnosti, gradeći metaforu o sveukupnom kontinuitetu umetničkog stvaralaštva.


Izložba je prodajnog karaktera, i petnaesta je po redu samostalna tematska izložba koja se priređuje u galeriji Dar Mar, a ujedno i prva u nizu izložbi koje je Dar-Mar galerija najavila velikom kolektivnom izložbom održanom u galeriji Progres februara ove godine.


 



Datum objavljivanja: 15.05.2010.