Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fabio Zgroj / Fragmenti

U Kulturnom centru Beograda, u Galeriji ARTGET (Trg Republike 5/I), u petak, 30. jula u 20 sati biće otvorena izložba fotografija, "Fragmenti", italijanskog umetnika Fabija Zgroja. Izložba traje do 25. avgusta.

 


Izožba Fragmenti predstavlja 40 fotografija na kojima će se videti konstantan zadatak fotografa kao  neumornog istraživača koji prolazi kroz evoluciju pristupa i viđenja stvari.


Stalno izložen raznim slikama, ali i vizuelnim kontaminacijama koje zamagljuju percepciju, fotograf mentalno i emotivno prolazi novi, subjektivni put i iz osećanja apsolutne slobode dolazi do fotografija koje će ponuditi publici.


Sadržaj, isuviše bogat da bi se sagledao u izboru od četrdeset izloženih Zgrojevih fotografija iz nekoliko ciklusa – najpre Palerma, u kome umetnik živi, zatim Njujorka, Praga, Agriđenta, Istanbula, Bastije..., koji je načinio Đorđe Odanović, ovogodišnji umetnički direktor galerije „Artget” – ipak sugeriše nekoliko mogućih smernica za retrospektivno tumačenje. 


Fabio Zgroj, rođen je 1965 u Palermu na Siciliji (Italija).


Fotografijom počinje da se bavi 1986, dve godine sarađuje sa Leticijom Bataljom (Letizia Battaglia) i Frankom  Zekinom (Franco Zecchin) fotografišući za časopis „L’Ora“ u Palermu. U isto vreme počinje da istražuje teme specifične za sicilijansko područje, kao što su  procesije,  festivali i svakodnevni život. Narednih godina provodi duže periode u različitim delovima Evrope, a dokumentuje i druge delove sveta. Od 2000. godine počinje da koristiti panoramski format, fokusirajući se na pejzaž. Učestvovao je u više fotografskih radionica i internacionalnih projekata. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Češkoj, Rusiji, SAD-u...


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 28.07.2010.