Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Exhibit Design

U sredu, 19. marta u 19.00 časova, uz promociju knjige Exhibit Design, biće održana stensil radionica/javni čas studenata Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, kao i mini koncert muzičke grupe Toymakers Party i hora Proba.


"Period od 1994. do danas, na beogradskom Arhitektonskom fakultetu predstavlja značajan period za predmet Likovno obrazovanje. Uporedo sa redovnim programom odvijale su se i brojne eksperimentalne radionice, performansi, izložbe i predavanja.


Vremenom se pokazalo da su ovi programi imali velikog značaja za studente arhitekture i bitno su uticali na njihov odnos prema umetnosti. ''Radionica 301'', grupa Škart, ''Projekt X'', samo su neki od projekata i grupa opisanih u knjizi ''Audio-vizuelna istraživanja 1994–2004'' (Pavić, Jelenković, Mladenović, Arhitektonski fakultet, 2008), koja detaljnije obrađuje dešavanja u i oko Arhitektonskog fakulteta, vezanа za Likovni kabinet.



Predstavljanje ove knjige u pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti je događaj koji su autori knjige želeli da pretvore u još jednu umetničku radionicu. Ova radionica je rađena kao jednosemestralni izborni predmet Exibit design u prvom semestru diplomskih akademskih studija (master) Arhitektonskog fakulteta, profesora Branka Pavića, Dragana Jelenkovića i Dejana Miljkovića, sa saradnicima Majom Gavrić i Alessiom Bonettijem sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta La Sapienza u Rimu.


Rad na predmetu sastojao se iz niza predavanja, razgovora i konsultacija u nastojanju da se studentima što vernije prikažu vreme i okolnosti u kojima je nastao umetnički materijal vezan za izložbu, kao i rad na tehničkim, arhitektonskim, umetničkim i konceptualnim aspektima postavke. Studenti Jelena Arsenijević, Ivana Janković, Andrea Jelić, Miloš Milivojević, Ivana Mihalić, Marija Mičijević, Ivana Petruševski, Mladen Pešić, Alen Spahić, Tamara Cvetković i Jelena Rančić, na kraju radionice predstavili su projekat postavke izložbe – promocije knjige.


Prikazani projekti su interesantni zbog svoje raznovrsnosti, odnosno različitih pristupa u rešavanju koncepta izložbe. Pokazan je i visok stepen razumevanja sadržaja izložbe i prostora u kome će se ona realizovati. Maštovitost i kreativnost ovih radova ukazuje na veliki autorski potencijal iz oblasti umetnosti postavke izložbi, veoma potreban i željno očekivan u našoj sredini."                                                                                                           Branko Pavić


 



Datum objavljivanja: 17.03.2008.