Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ex nihilo nihil fit

U galeriji Osmica (Magacin) u ulici Kraljevića Marka br. 8, u petak 12. decembra u 19h biće otvorena izložba Selmana Trtovca koja nosi naziv “Ex nihilo nihil fit”.Na ovoj izložbi Selman Trtovac predstaviće tri najnovija rada – jednu sliku i dve skulpture.

 


Na ovoj izložbi Selman Trtovac predstaviće tri najnovija rada – jednu sliku i dve skulpture, a izložbu će pratiti i niz crteža iz serije Spiritus movens. 


Selman Trtovac umetničko obrazovanje stekao je prvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a potom na Akademiji umetnosti u Diseldorfu, na kojoj je duh školovanja obeležen snažnim uticajem umetničkih ideja Jozefa Bojsa. Njegovo formiranje obeležili su i kontakti sa tamošnjim profesorima, pre svega sa Klausom Rinkeom ali i sa Janisom Kunelisom, koji spadaju u najvažnije predstavnike evropske konceptualne umetnosti i Arte povera-e). Rad Selmana Trtovca nastavlja se u velikoj meri na njegova diseldorfska iskustva, koja se očituju pre svega u "mentalnom" pristupu umetničkom stvaranju, ali i u materijalima koje koristi. Sa druge strane, u  njegovom radu evidentna je i snažna linija socijalne angažovanosti, vezana kako za lokalni kontekst, tako i za opšta pitanja o mogućnosti umetnika i umetnosti da utiču na društvo.


U radovima koje će predstaviti na izložbi u Magacinu, kroz reference na fatalistički Karavađov autoportret, magijsko i sopstvena egzistencijalna iskustva, Selman Trtovac pokušava da pronađe vezu između individualne mitologije umetnika i nekih opštih, univerzalnih principa.


Izložbu će pratiti štampani katalog u kojem će se naći transkipt razgovora umetnika Selmana Trtovca sa istoričarem umetnosti Ješom Denegrijem.


Izložba će trajati do 26.12.2008


 


Datum objavljivanja: 12.12.2008.