Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Evropski konteksti vojvođanske umetnosti u Beogradu

Beograd - Knjiga “Evropski konteksti umetnosti XX veka u Vojvodini”, u izdanju Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, kojom se želi na teorijski način izvesti problemska rasprava heterogenih i pluralnih umetničkih praksi i njihovih relacija sa susednim kulturama i evropskim centrima umetničkog stvaranja, biće predstavljena danas u Biblioteci grada Beograda.



Ovo obimno izdanje (870 strana), sa biografijama umetnika, više od 900 ilustracija, literaturom, kataloškom i drugom građom, predstavlja nastavak istraživanja istorije umetnosti u vojvođanskim kulturama prošlog veka, započetih izložbom i publikacijom “Centralnoevropski aspekti vojvođanskih avangardi 1920–2000. Granični fenomeni - fenomeni granica” (MSUV, 2002). Knjiga “Evropski konteksti umetnosti XX veka u Vojvodini” zamišljena je kao složena mreža prezentacija umetničkih dela i kulturnih artefakata, te njihovih odnosa: slikarstvo, skulptura, instalacije, ambijenti, grafički dizajn, primenjene umetnosti, fotografija, eksperimentalni film, bioskopski film, video, novi mediji i internet, vizuelna i konkretna poezija, tekstualne prakse, konceptualna umetnost, performans, eksperimentalna i postmoderna muzika, aktivizmi, arhitektura, eksperimentalni i mejnstrim strip, politike umetničke prakse... Te složene mreže umetničkih i kulturnih praksi postavljene su u istoriji i aktuelnosti, u okvirima nacionalnih kultura, državnih struktura i alternativnih ili marginalnih aktivnosti, događaja i produkcija, te izuzetnih i transgresivnih individualnih mitologija.


Posebna poglavlja posvećena su nacionalnim kulturama, umetnosti i umetnicima u Vojvodini: Slovačka umetnost u Vojvodini; Nemački slučaj - nestala umetnost; Jevrejska kultura i umetnici tokom XX veka - nestala umetnost; Hrvatsko društvo, kultura, umetnost i Vojvodina tokom XX veka; Srpsko društvo, kultura i umetnost u Vojvodini; Ruska emigrantska kultura. Prvi put se u kontekstu umetnosti u Vojvodini i Srbiji tumače dela umetnika koji su poreklom sa prostora Vojvodine, ali su umetničke produkcije razvijali širom sveta (Nemačka, Italija, Švajcarska, SAD) ili u susednim kulturama. Izvesni umetnici i umetničko-kulturne prakse su otkrivene ili potencirane, čime su se vojvođanske umetničke scene ukazale u novom, a u pojedinim aspektima i neočekivanom svetlu, navedeno je u uvodu knjige.


Autor obimnog studijskog teksta o umetnosti XX veka u Vojvodini je Miško Šuvaković, a uvodne tekstove napisali su Dragomir Ugren i Ješa Denegri. Knjiga sadrži biografije umetnika, 926 ilustracija, obimnu literaturu, katalošku i drugu dokumentarnu građu. Na promociji će govoriti direktor MSUV Živko Grozdanić, autor koncepta i urednik knjige Dragomir Ugren, istoričar umetnosti Vladimir Mitrović i profesori Jerko Denegri i Miško Šuvaković.


 


Datum objavljivanja: 08.04.2009.