Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Evropska nagrada za javni prostor

Sa ciljem da doprinese približavanju evropskog iskustva u transformaciji javnog gradskog prostora, Urbanistički zavodi Beograda i Novog Sada, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu, nudi novosadskoj javnosti izložbu "Za javni prostor u gradu“, u Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine.



Grad Barselona već više od decenije raspisuje konkurs i dodeljuje nagradu za uređenje javnog prostora. Ova izložba predstavlja javne prostore evropskih gradova, projekte i realizacije, koji su dobili ovu prestižnu nagradu.

Izložbu je kreirao Centar za savremenu kulturu Barselone (CCCB - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), u saradnji sa Architeckturzentrum Wien, Cité de l’Architecture et du Patrimoine, Nederlands Architectuurinstitut, The Architecture Foundation, Museum of Finnish Architecture, a u Beogradu je već prikazana u produkciji JUP Urbanističkog zavoda Beograda i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Za društvo u promenama, koegzistencija se izražava kroz novo definisanje i organizaciju javnog prostora. To je jedan od izazova sa kojima se danas suočava Srbija u promenama.

Sa ciljem da doprinese približavanju evropskog iskustva u transformaciji javnog gradskog prostora, Urbanistički zavodi Beograda i Novog Sada, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu, nudi novosadskoj javnosti izložbu "Za javni prostor u gradu", u Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine. Izložba je proizvedena u Centru za savremenu kulturu Barselone (CCCB).

Jedna od dve osnovne oblasti delovanja CCCB-a su grad i javni prostor. Evropska nagrada za javni gradski prostor ustanovljena je 2000. godine sa ciljem da istakne značaj arhitekture i urbanog dizajna u kolektivnom životu grada. Ova bijenalna nagrada je jedina na evropskom nivou usmerena na prepoznavanje, odbranu i promociju prostora je sužtinski javni- otvoren i pristupačan svima- gradski. Nagradu je inicirao CCCB u saradnji sa The Architecture Foundation (London), Architekturzentrum Wien (Beč), Cité de l’architecture et du patrimonie (Pariz), Nederlands Architectuurinstitutuut (Roterdam) i Suomen Rakennustaiteen Museo (Helsinki).

"Za javni prostor u gradu" prikazuje nagrađene projekte pete Evropske nagrade za javni gradski prostor (2008), zajedno sa uzorkom materijala 174 projekta, iz 132 evropska grada koji su konkurisali za nagradu ove godine. Takođe se prikazuje izbor materijala iz arhiva o javnom prostoru koji je CCCB formirao tokom svog postojanja. Evropska vokacija ove inicijative je stimulativni uzor za osmišljavanje budućnosti.




U saradnji sa:

Manualov Muzej zaboravljenih umetnosti (Manual Forgotten Arts Museum), Novi Sad

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Departman za arhitekturu

Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS)

Arcadia lightwear, Beograd

Srednja tehnička škola Jovan Vukanović, Novi Sad


Prateći program u Manuelovom Muzeju zaboravljenih umetnosti

25.4.2009. god. od  13 časova - Stručna diskusija i najava budućih dešavanja


Predavanje na temu Kreativne industrije u gradovima, mr Žaklina Gligorijević

Predstavljanje domaćeg izdanja publikacije Priručnik za urbani dizajn

Predstavljanje knjige Grad u globalizaciji, autora doc. dr Aleksandre Stupar

Prikaz aktivnosti Fakulteta tehničkih nauka u oblasti urbanog dizajna

Iskustva u osvetljavanju javnih prostora – Arcadia lightwear

Predstavljanje prvog domaćeg bloga na temu urbanog dizajna (www.urbandesign.rs)

Prodajna izložba knjiga o arhitekturi i urbanizmu izdavača Orion Art iz Beograda

Stručna diskusija i najava budućih dešavanja


 


Datum objavljivanja: 22.04.2009.