Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Evropska nagrada za javni prostor

Urbanistički zavod Beograda organizuje izložbu u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu . Izložba Evropska nagrada za javni prostor 2008. biće otvorena 3. septembra u 19h i trajaće do 26. septembra.

 


Centar za savemenu kulturu Baselone (CCCB  Centro de Cultura Contemporànea de Barcelona) je osnivač i jedan od organizatora bijenalna Evropske nagrade za gradski javni prostor. Ova nagrada je ustanovljena 2000. godine sa ciljem da istakne značaj arhitekture i urbanog dizajna u kolektivnom životu grada. Nagrada je trenutno jedina te vrste u Evropi i ima za cilj da prepozna, odbrani i promoviše javni gradski prostor, otvoren i pristupačan svima. U organizaciji ove nagrade učestvuje još pet organizacija koje se bave arhitekturom i gradovima i to: The Architecture Foundation iz Londona, Architekturzentrum Wien, Cite de l'Architecture et du Patrimoine, Pariz, Nederlands Architectuurinstituut, Roterdam i Museum of Finnish Architecture, Helsinki.


Izložba u Muzeju primenjene umetnosti prikazuje nagrađene projekte, zajedno sa uzorkom materijala konkurenata ove godine (174 projekta, iz 132 evropska grada).  Takođe će biti prikazan odabir različitog materijala iz kolekcije javnog prostora koji je CCCB formirao tokom svog postojanja.


U okviru izložbe biće predstavljen video materijal sa svih dosadašnjih takmičenja, nagrađeni projekti kao i scene sa javnih prostora evropskih gradova. Takođe će biti moguće pretražiti CCCB webpage, istraživati javni prostor Barselone, Arhivu prethodnih nagrada i pogledati snimljena predavanja na temu javnog prostora u CCCB u Barseloni. Posetiocima će biti dostupna Biblioteka javnih prostora, lista knjiga, magazina i tekstova koji su se bavili ovom temom. 


Izložbu je priredio Centar za savremenu kulturu Barselone, a Urbanistički zavod je u organizaciji pomogla Ambasada Španije u Beogradu, špansko Ministarstvo spoljnih poslova i saradnje, španska agencija za medjunarodnu saradnju, Opšta uprava za kulturne i naučne odnose. Organizaciju izložbe, kao i prošlogodišnje gostovanje izložbe o urbanoj transformaciji Barselone, pomažu takođe Inženjerska komora Srbije i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.  Organizator ispred Urbanističkog zavoda je Žaklina Gligorijević. 


Kako se kaže u uvodniku izložbe, za svako društvo u promenama, manifestacija koegzistencije se izražava kroz novu definiciju i organizaciju javnog prostora. To je jedan od izazova sa kojima se danas suočava Srbija u promenama. Evropska vokacija ove inicijative je stimulativni fokus za razmišljanje o budućnosti srpskih gradova.


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


Datum objavljivanja: 30.08.2008.