Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Everness, Nikole Žigona

U utorak, 8. decembra, 2009. godine u 19 časova u Galeriji 212 u Vlajkovićevoj 25, otvara se samostalna izložba slika autora Nikole Žigona, pod nazivom, "Everness". Radovi se mogu pogledati do 5. januara.

 


Izložba Everness u Galeriji 212 predstavlja radove  iz najnovijeg ciklusa Nikole Žigona. Slike izražavaju umetnikov stav o pomeranju granica izdržljivosti materije i boje. Emocije  određuju  splet linija, prostorno  kretanje plohe, igru  raznobojnih površina i rafiniranu usklađenost  prostora i međuprostora. Lirsko stanje duše i umetničke dileme su pretočene u sliku – u likovni trag, koji nije ništa drugo do jedna vrsta psihograma.

 "Tvorac ovih platana uspeo je da se otrese svih drangulija izlizane ars-poetike i da sliku dovede do same suštine, do beline i bele patine, kroz koju se kao neki nežni lajt-motiv, poput zvuka violine, provlači rafinirana linija crteža, koji ne prikazuje ništa drugo sem seizmografiju njegove osećajnosti."  Momo Kapor iz kataloga


                                                                                                                             


Nikola Žigon je rođen 1958. godine u Ljubljani, Slovenija.  Diplomirao je 1991.godine na FLU u Beogradu, odsek  slikarstvo, u klasi profesora Mome Antonovića. Bavio se crtežom, koji smatra najvažnijom likovnom disciplinom, video artom i instalacijom, a po povratku iz Pariza, gde je boravio tokom 2000.godine, posvećuje se slikarstvu. Izlagao je u Beogradu, Parizu, Minhenu, Portugalu, Tivtu… Član je ULUS-a. Ekskluzivni je član Prom Galerije u Minhenu, od 2002. godine. Živi i radi u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 02.12.2009.