Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

European Cinema Ive Kljakić i Ivane Ivković

U Galeriji Centra za kulturu Rakovica u četvrtak, 13. maja u 19 časova, otvara se izložba autorki, Ive Kljakić i Ivane Ivković, pod nazivom, "European Cinema". Izložba traje do 27. maja.


 


Ivana Ivković i Iva Kljakić kao tandem rade od 2005. godine. Proučavaju široko korišćeni pojam ’evropski identitet’, prevrćući i posmatrajući iz različitih uglova sve ono što se podvodi pod taj pojam. Koristeći crtež, fotografiju, video i pisanu reč, nalaze paralelu između predgrađa evropskog grada, kao paradigme života u Evropi i evropske kinematografije, umetnosti i kulture. Zbog toga se projekat zove EUROPEAN CINEMA – kao evropski film, ali i evropski biskop, kao ono u čemu učestvujemo i čega smo deo, ali i ono što posmatramo sa distance.



Projekat se sastoji iz tri dela. Prvi je nastao na studijskom putovanju u Danskoj, drugi u Austriji, a oba su prikazana u  galeriji Kulturkontakt u Beču , septembra 2008. godine.



U galeriji u Rakovici će biti prikazan treći deo projekta. Ideja je da se kroz fotografiju, crtež i video prikažu snovi i maštanja nastala na Miljakovcu u periodu od 1979-2001. godine (odakle potiču obe autorke), a vezana za svet van ovog dela Beograda. Postavka će izražavati momenat ’spolja’ i ’iznutra’, koristeći primer ovog beogradskog predgrađa iz koga je i potekla ideja za čitav projekat.


 



Datum objavljivanja: 12.05.2010.