Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Etnografski muzej

Etnografski muzej priređuje dve izložbe koje će moći da se pogledaju i u toku manifestacije Noći muzeja, 17. i 18. maja, 2008. godine.

 


Izložba Sviraj, svirče, autor Miroslav Mitrović, saradnik Saša Srećković, saradnice Svetlana Mitrović i Aleksandra Levnajić



Čovek od vajkada imao je potrebu da se dodatno izrazi muzikom i zvukom, koristeći za to najrazličitije predmete iz prirode. Koje su instrumente koristili naši preci videćete u Etnografskom muzeju. A kako instrumenti ne sviraju sami od sebe, ovu postavku pratiće živa narodna svirka, pesma i igra. Posetioci će moći da vide i da čuju sviralu od orlove kosti, tamburicu od kornjačinog oklopa, rikala...... ..Oni koje ritam baš ponese moći će da se oprobaju i u igranju kola.



Muzički program u Atrijumu Muzeja

19,00 Svirači s Festivala frulaša u Grljanu

20,00 Etnomuzikološ ki odsek muzičke škole Mokranjac

21,00 Svirači s Festivala frulaša u Grljanu

22,00 Kolo koje će povesti autor izložbe i ansambl narodnih igra Kolo

23,00 Muzika s kavala, gajdi....

00,00 Etnomuzikološki odsek muzičke škole Mokranjac



U Kino sali Etnografskog muzeja prikaziva će se filmovi o muzičkim instrumentima



Manakova kuća – Gavrila Principa 5



Izložba – Golišave fotografije XX veka, autor Ranko Ćosić, saradnice Svetlana Mitrović i Aleksandra Levnajić, dizajn Nenad Paranosić

Budite prvi koji ćete javno pogeldati do sada neobjavljene golišave fotografije žena i muškraca XX veka iz privatne kolekcije Ranka Ćosića. Ova izložba koja istoriji i tradiciji prilazi sa njene najintimnije strane i zbog toga ne preporučujemo mlađima od 18. godina.


 


 


Datum objavljivanja: 12.05.2008.