Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Estetika fotografije

Knjiga u izdanju Kulturnog centra Beograda, "Estetika fotografije", autor: Fransoa Sulaž, biće predstavljena u Galeriji Artget, 24. februara u 12 sati.

 


O novoj knjizi posvećenoj suštinskim pitanjima fotografske umetnosti, govoriće: Paskal Delpeš, direktorka Francuskog kulturnog centra u Beogradu, Ana A. Jovanović, prevoditeljka, Dr Divna Vukasnović, FDU, Dr Bojan Jović, Institut za književnost, Beograd i Vesna Danilović, glavna urednica programa u KCB-u. 


Estetika fotografije ima dva cilja: nudi nacrt za estetiku fotografije i ujedno čitaoca podstiče, pokretanjem mnogih teorijskih tema, na preispitivanje umetničkog statusa fotografije. U razmatranju se oslanja na proučavanje velikog broja fotografskih dela, a svoje postavke temelji na novim pojmovima izgrađenim u svetlu estetičkih, filozofskih i psihoanalitičkih teorija. Nastala je iz želje da potraži odgovore na tri velike grupe pitanja:


Kako je fotografija povezana sa stvarnošću?


Šta su osobenosti fotografskog dela?


Po čemu je fotografska umetnost u žiži savremene umetnosti, čak je sama ta njena žiža? 


Fransoa Sulaž (1943) je je objavio knjige: (Fotografsko) stvaralaštvo u Francuskoj, Indijansko pismo, Bliskost i Prolazni trenuci.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 20.02.2009.