Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ervin Ćatović

Izložba slika Ervina Ćatovica, otvara se 13. maja i trajaće do 1. juna 2008. godine, u galeriji Zadužbine Ilije Kolarca.

 


"Najnoviji opus Ervina Ćatovica, kojim se predstavlja beogradskoj publici  zasniva se na dramatičnim iskustvima enformela šezdesetih i sedamdesetih.Ćatović se, slično kao i umetnik tog perioda, našao u haosu vremena usamljen, pred ništavilom, gušeći u sebi potrebu za realnošću, a samim tim i za formom. Kao i tada, vizije rata, razbijenih Ijudskih sudbina i srušenih iluzija u vidu snažnih emotivnih impulsa indirektno se provlače u njegovim asocijativnim kompozicijama.   


Obraćajući se posmatraču osnovnim slikarskim elementima i zrelim likovnim izrazom, nastoji da pronađe samu suštinu sveta spajajući na dinamičan način lirsko i psihičko. U neprekidnom istraživačkom procesu autor se služi pre svega materijom, bojom i gestom aludirajući na kompleksne Ijudske, filozofske i idejne relacije. U prvom planu dominira samo stanje slike koje ne predstavlja statičan svet, nego svet neprekidnog stvaranja, pulsiranja. Sugerišući duboku i istinsku emociju, sigurnim, energičnim potezima četke, kao i transparentnim koloritom, umetnik neprekidno ispituje vlastite granice svega. Nastojeći da hitro registruje vlastita unutrašnja stanja, Ćatović intuitivno na svojim platnima stvara neku vrstu dijametralnog kompleksnog psihograma. Reljefne površine jarkih boja, sa naglašenim, gotovo agresivnim, crnim konturama neprekidno trepere sugerišući snažna, opora osećanja. Samo kretanje unutar slike postaje uzbudljiv doživljaj u kome je prisutna istinska vizija života.   


Na prvi pogled, zbog svetline kolorita, Ćatovićeve slike deluju vedro i poletno, međutim, ako se malo bolje zagleda, preovladava osećanje sumorne, gotovo zastrašujuće teskobe. Dok s jedne strane primećujemo radost stvaralačkog čina, s druge strane, istovremeno je prisutna sva gorčina aktuelnog trenutka.U vremenu opšte apatičnosti, letargije i izbledelih nadanja u bolju budućnost Ćatovićevo stvaralaštvo se suprostavlja stvarnosti na kreativan način, nadahnutim impulsima gradeći vlastiti stil bez konformizma i priklanjanja nekim od dominantnih tendencija."   


Radmila Kostić


 


Datum objavljivanja: 12.05.2008.