Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Erik Krikorc - Emotivni gradovi

Erik Krikorc stvara nova sredstva komunikacije i otvara plastične prostore za dijalog. Njegovi projekti predstavljaju intervencije u javnom prostoru koje preispituju svakodnevni život i istražuju njegove mogućnosti.

 


Erik Krikorc

Emotivni gradovi

utorak 05. oktobar od 19 sati

Palata Albanije

svetlosna instalacija i internet projekat

Kako se osećate danas? www.emotionalcities.com


Erik Krikorc stvara nova sredstva komunikacije i otvara plastične prostore za dijalog. Njegovi projekti predstavljaju intervencije u javnom prostoru koje preispituju svakodnevni život i istražuju njegove mogućnosti. Posmatrač nije samo onaj koji prima već i sudeluje u stvaranju dela. Bez angažovane publike koja aktivno učestvuje, ne bi bilo umetničkog dela.


Krikorc interpretira jednu maskulinu, monumentalnu tradiciju u javnoj umetnosti, ali je preobražava u jedan emotivni i društveni projekat. Njegov rad karakteriše interaktivnost i istinsko zanimanje za ljude i društvo. On koristi savremenu tehnologiju da bi napravio iskorak i umetničko iskustvo učinio dostupnim široj javnosti. Krikorc takođe razmatra društvene funkcije novih medija i eksperimentiše dodirnim površinama. Njegove zamisli često se isprva čine jednostavnim, ali izgledaju kompleksnije kada se pogledaju izbliza. Dobar primer za ovo je svetlosna instalacija Obojiti po brojevima (2006-2010), gde se od ljudi traži da boje visoke zgrade svetlošću – tako što okrenu određeni telefonski broj i koriste funkciju komande jednim dodirom na svojim mobilnim telefonima. Kao primer takođe može da posluži i rad Demonstraciona estetika (2010), stvoren u Van Abbemuseum-u, u kome Krikorc istražuje funkciju i formu demonstracije u digitalnoj epohi, i gde je saradnički napor doveo do nastanka umetničkog dela. Zajedno sa deset mladih umetnika, u Ajndhovenu je Krikorc stvorio ostatke demonstracije koji su se na suptilan način infiltrirali u javni prostor.


Rad Emotivni gradovi stvara višeslojnu refleksiju emotivnog pulsa Beograda. Ovaj projekat predstavlja spoj sajta na internetu i svetlosne instalacije u javnom prostoru. Od žitelja Beograda se traži da svoje emocionalno stanje ocene na skali od sedam nivoa označenih bojama, sadržanoj na internet sajtu. Posredstvom statističke analize, emocije svih stanovnika Beograda koji učestvuju u ovome će se stopiti u jednu celinu. Stalno se izračunava srednja vrednost i kolektivne emocije Beograda projektuju se na palati Albanija. Otuda ćete znati emocionalnu temperaturu ovog grada dok hodate njegovim ulicama, ili čak kada mu se približavate iz vazduha. Sve vrednosti prikazane su na internet sajtu, i to ne samo za Beograd već i za stotine drugih gradova širom sveta. Projekat Emotivni gradovi prethodno je realizovan u Stokholmu i Seulu.  


 


Datum objavljivanja: 04.10.2010.