Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Epistemology of Art

1. decembra u 20. časova u Magacinu u Kraljevića Marka 8. održaće se promocija knjige Miška Šuvakovića "Epistemology of Art". U razgovoru učestvuju Ana Vujanović, Zoran Todorović, Miško Šuvaković.Izdavači: TkH (SER), PAF (FR), TQW (AT), APT (NL)

 


 


Epistemologija umetnosti je teoretizacija znanja o umetnosti i o načinima na koji se znanje "o" umetnosti i znanje "u" umetnosti izvodi u konkretnim materijalnim uslovima i okolnostima sveta umetnosti, odnosno u konkretnom smislu od umetničke škole, preko javnih kanala komunikacije i prostora izvođenja/izlaganja umetnosti, do institucija arhiviranja i sakupljanja umetnosti kao takve. Ova knjiga nudi analitičko i kritičko učenje umetnosti od moderne preko postmoderne do globalizma i kognitivnog kapitalizma i predstavlja alat za promišljanje i dizajn novih procedura i platformi savremenog umetničkog univerzitetskog i visokog samoorganizovanog obrazovanja.



Prostorna instalacija:TIRAŽ #2 / Epistemology of art

Katarina Popović feat. Miško Šuvaković




Projekat TIRAŽ #2 / Epistemology of art je rezultat saradnje Miška Šuvakovića, autora knjige Epistemology of art, Katarine Popović, autorke njenog vizuelnog identiteta, i TkH- centra kao izdavača, i njihove zajedničke namere da se uvede drugačiji način promocije, prezentacije i plasmana knjiga iz oblasti teorije umetnosti i edukacije.

Ideja instaliranja knjiga u galerijskom prostoru podstaknuta je uverenjem da tiraž svojom zapreminom/gabaritom ne mora, ne treba, čak i ne sme da bude samo gomila knjiga, već objekat čije sastavne jedinice, same po sebi umetnički osmišljene, prenose svoje karakteristike na celinu. Koristeći ih kao materijal za vajanje jedinstvene skulpturalne forme, pridodaje im se još jedna vrednost. Iako prezentovane kao celina, ne zapostavlja se osnovna funkcija svakog pojedinačnog predmeta - knjige, koja podrazumeva težnju za interakcijom: čitanjem, ili bar listanjem; izmeštanjem iz prvobitnog prostora i posedovanjem. Od posetilaca se očekuje da ostvare interaktivan odnos sa instalacijom, učestvuju u promeni početne forme i njenom postepenom smanjivanju, nestajanju iz prostora galerije.


 


 


Datum objavljivanja: 27.11.2008.