Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ensar Hadžić Buxhoveden: A Mor Te

23. novembra 2022. u 18:30h u galeriji Božidarac, otvorena je izložba pod nazivom "A Mor Te" sarajevskog umetnika, grafičara Ensara Hadžića Buxhovedena.


 


Ensar Hadžić, rođen 29. 06. 1996. u Sarajevu. Završio Srednju Školu Primijenjenih Umjetnosti u Sarajevu. 2019. godine uspješno je odbranio diplomu na Akadamiji Likovnih Umjetnosti na odsjeku Grafika, također u Sarajevu, a trenutno je na master studiju istoga smjera.  Pored studija, aktivni je volonter i član u međunarodnoj organizaciji Nova Akropola i član Jevrejskog Omladinskog Kluba.



Umjetnost uvijek komunicira s publikom o onome što je svima dobro poznato (ali ne i pojašnjenjeno) ili o onome što nam tako bolno nedostaje. Svi trčimo nekuda - a kuda to zapravo mi idemo? Obuzet ovakvim razmišljanjima, počeo sam da stvaram djela čiji će sadržaj biti mnogostruko koherentan - zamišljam kosmički veliku priču, onu koja nosi djelo sa zasebnim fragmentima unutar fabule, priča u kojoj cjelina ovisi o djelovima i u kojoj dijelovi ovise od cijeline. Prilikom realizacije radova služio sam se različitim grafičkim medijima. Međutim, temelj i početak gotovo svake kompozicije jeste crtež - smatram ga najiskrenijim izražajnim sredstvom koje može biti istovremeno melodično i intimno, a opet ekspresivno. Veliko interesovanje za istraživanjem u mediju grafike pobudila mi je mogućnost kombiniranja nekoliko različitih ploča, tako stvarajući novu kompozicijsku šemu koja sa sobom nosi novu priču u kojoj akteri jedne postaju akteri i neke druge, veće priče. Velikim dijelom moja idejna rješenja su nastajala u snovima – takve su pojedinačne ploče koje same za sebe govore sasvim dovoljno. One druge su pak planirane i razrađivane mjesecima nakon. Elementi fantastičnog uobičajeni su u ovoj kombinaciji snova, legendi, mitova... Svi moji likovi - stvarni i nestvarni, historijske ličnosti i (ne)obični ljudi - razbacani po grafičkim listovima i ograničeni površinom papira su zapravo priče o čovjeku: o njegovom putu, uzdizanju, padu i (be)smislu života. Svojim radovima propitujem društvo u kojem pojedinac ne zavisi od zajednice. Ukoliko nam se iskra božanske ličnosti uruši, gdje ćemo potražiti uzor, ko će nam biti inspiracija i da li zbog toga na kraju završavamo bez konteksta u stvarnim životima, da li zbog toga bježimo u virtualni svijet i okrećemo glavu od stvari koje nas proganjaju?

 

 

 



 

SAMOSTALNE IZLOŽBE

Osma samostalna izložba u okviru festivala “Kultura na ulice” na Trgu Suzan Sontag; BiH, Sarajevo 2022.

Sedma samostalna izložba “Ovde i Sad”u Galeriji/ Ateljeu Figure; BiH, Sarajevo 2021.

Šesta samostalna izložba povodom nominacije za nagradu „Alija Kučukalić“ u Raiffeisen galeriji; BiH, Sarajevo 2021.

Peta  samostalna izložba “Ubi fu eras ibi ero” u okviru festivala Sarajevsa Zima 2021; BiH, Sarajevo 2021.

Četvrta samostalna izložba „Heroizam i Revolucija“ u okviru manifestacije „Ljeto u muzeju 2020“; BiH,  Sarajevo, 2020.

Treća samostalna izložba „Gdje ti budeš sutra- bit ću tamo“ u Kulturnom Centru Trebinje; BiH, Trebinje, 2020.

Druga samostalna izložba „Reminiscencija“ u Galeriji AB Maglaj; BiH, Maglaj, 2020.

Prva samostalna izložba u galeriji UDAS u sklopu manifestacije “Jesen grafike”; BiH, Banja Luka, 2019.




 



Datum objavljivanja: 24.11.2022.