Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Enklavia – Slikarstvo, posledica ovakvog života

Predstavljeni radovi i projekat "Enklavia – Slikarstvo, posledica ovakvog života“ . U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića predstavljeni su radovi koji će predstavljati Republiku Srbiju na ovogodišnjem Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.


 


 


U prisustvu pomoćnika ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije u Ministarstvu kulture i informisanja Ivane Dedić, komesara izložbe Slobodana Nakarade, kustosa Nikole Šuice, umetnika Vladislava Šćepanovića i Dragana Zdravkovića, kao i predsednika Programskog saveta za izbor predstavnika Republike Srbije na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji Nikole Božović, u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića predstavljeni su radovi koji će predstavljati Republiku Srbiju na ovogodišnjem Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.


Na 57. Bijenalu u Veneciji Srbija će se predstaviti projektom „Enklavia – Slikarstvo, posledica ovakvog života“, kustosa Nikole Šuice. Među predstavljenim radovima u Legatu Čolaković su slike Vladislava Šćepanovića i Dragana Zdravkovića, koje krajem sedmice putuju za Veneciju, dok radovi Milene Dragičević u Pavljon Srbija stižu iz Beča. Među predstavljenim radovima su slike koje će svoje premijerno izlaganje imati u srpskom paviljonu u Đardinima, to su „Enklava“, slika Dragana Zdravkovića i slika Vladislava Šćepanovića „Playground“.


Izložba je namenski nazvana „Enklavia“, budući da produžava tenziju opštih geopolitičkih vizura, smeštena u originalnom paviljonu, podignutom od strane Kraljevine Jugoslavije. Kovanica je dospela sa uklesanog natpisa Jugoslavia, iznad ulaza u Paviljon koji je decenijama služio za bijenalna predstavljanja umetnosti, umetničkog zanatstva, kao i arhitekture našeg podneblja.


Troje umetnika, svako ponaosob, ispoljava osvešćen pristup u stvaranju zaustavljene slike unutar tesnaca postojanja, preopterećenog globalnim tranzicionim procesima ekonomije i društava, kontrolisanim ratovima i razobručenim migracijama, ugroženostima prirode, i tendencioznim upotrebama istorijskog sećanja. Domen vitalnosti u produktivnoj snazi prizora, pronose dva slikara nastanjena u Srbiji (Vladislav Šćepanović i Dragan Zdravković) i umetnica koja ima globalno iskustvo dijaspore (Milena Dragičević). Fokusiran izbor njihovih dela pod naslovom „Enklavia“ pokazuje samoću stvaralaca čiji pristupi čine izazovno svedočanstvo sada već odmičućih promena 21. veka. Podnaslov izložbe „Slikarstvo, posledica ovakvog života“ predstavlja parafrazu na liberalni prodor shvatanja „slikara modernog života“, kao figure posmatrača (Šarl Bodler). Za autore predstavljene u Paviljonu Srbije, čin slikanja odaje, po viziji i samoopredeljenosti, izrazit mentalni i senzualni argument očuvanja kojim nas medijska i potrošačka silovitost anesteziraju ka osvajanju prostora ekspresivne slobode.


Vladislav Šćepanović u svoje slike uključuje planove fotografije, video snimka, digitalnog uvećavanja, reklamnog natpisa, svedočeći izmaknutu kontrolu ili pojmovnu neuhvatljivost. Milena Dragičević ostvaruje energetske preplete tragova i senki, materijalne civilizacije za dela koja se već petnaest godina nalaze u značajnim antologijama savremene slikarske umetnosti. Prizori Dragana Zdravkovića su kristalizacija unutarnjeg sveta, tehnološki napredne enterijerske kontrole i pronicanja u tajnovite sisteme.

Organizator nastupa Srbije na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji je Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koje je za ovaj projekat izdvojilo 20 miliona dinara.


Otvaranje izložbe je zakazano za četvrtak, 11. maj 2017. godine u 12 časova. Istog dana biće održan razgovor sa umetnicima, u 9.30 časova u Rezidenciji Ka Malipjero (Rsidenza Ca'Malipiero, Castello 4852). Pored umetnika Milene Dragičević, Vladislava Šćepanovića i Dragana Zdravkovića, kustosa Nikole Šuice, u razgovoru će učestvovati i Aleksandra Lazar, kustos i umetnički direktor galerije Drina, Danijel i Gunar Kvaran, direktori Oktobarskog salona 2018. godine. Izložba traje do 26. novembra 2017. godine.


 


 



Datum objavljivanja: 24.04.2017.