Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Endrju Bendžamin: Filozofija arhitekture

U petak, 4. maja 2012, u galeriji Artget (Trg republike 5, Beograd), 19 sati, održaće se predstavljanje knjige u okviru 7. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, Endrju Bendžamin: Filozofija arhitekture. Preveo sa engleskog: Živojin Bata Kara - Pešić.


 


Filozofija arhitekture je jedna od retkih knjiga koja uspostavlja obrise filozofskog procenjivanja arhitekture i iznosi posebnost njene prakse i teorije. Ovaj blistavi niz ogleda razotkriva subjekt arhitekture, zalazeći u opsežan raspon, od pamćenja do distopija naučne fantastike. Zalažući se za nerazlučivost forme i funkcije, autor istražuje odrednice okružja koliko i mogućnost njegovog preinačivanja. Njegova analiza prirode složene ponovljivosti uzima u obzir i mogućnost prosuđivanja, takvoga koje bi proisteklo iz ponovnog promišljanja arhitekturalne politike.



 

Endrju Bendžamin je profesor filozofije i direktor Centra za istraživanja u oblasti filozofije i književnosti pri Univerzitetu u Vorviku. Gostujući analitičar arhitekture pri Udruženju arhitekata u Londonu i gostujući profesor teorije arhitekture na Kolumbijskom univerzitetu u Njujorku.



Na predstavljanju knjige učestvuju:

Živojin Bata Kara-Pešić, Radivoje Dinulović, Bojan Kovačević i Ivan Milenković


 



Datum objavljivanja: 03.05.2012.