Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Emil Sfera: San letnje banatske noći

Do 12. januara, 2015. u Foajeu Kulturnog centra Pančeva otvorena je samostalna izložba slika autora Emila Sfere, pod nazivom, "San letnje banatske noći".


 


Stara, banatska kuća sa Sferine slike stoji pred nama kao simbol jednog doba koje nestaje, u svoj punoći razlicitih smislova koji se mogu učitati, počev od oblih linija krova, preko tradicionalnih simboličkih venčića pri vrhu zabata, preko igre prozora u kojima ćemo nazreti saksiju sa cvećem ili otačkani bokal odnosno neki drugi interesantan predmet. Priča Sferine slike je uvek diskretna. Ako su krila prozora otvorena, ako je na zid oslonjen bicikl, ako su pred kućom razbacane ili zaboravljene tri četiri stolice ...možemo da naslutimo priču...



Vasa Pavković, književnik





Emil Sfera je rođen 1969. godine u Pančevu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1994. godine. Od 1990. počinje umetnikovo višestrano predstavljanje javnosti što kroz 60 samostalnih izložbi to i kroz promociju dečjeg stvaralaštva što je odskora dobilo i međunarodne razmere.



Član je nacionalnih i lokalnih ULUS-a i ULUV-a



Datum objavljivanja: 29.12.2014.