Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna u Londonu

Siniša Labrović, Božidar Katić i Marko Marković predstaviće se na četvrtom izdanju međunarodnog festivala Ekstravagantna tijela naslovljenog Zločin i kazna koje se održava Londonu 17. i 18. novembra u saradnji s organizacijom Live Art Development Agency iz Londona.


 


Četvrto izdanje međunarodnog festivala Ekstravagantna tijela naslovljeno Zločin i kazna održat će se u Londonu 17. i 18. studenog u suradnji s organizacijom Live Art Development Agency iz Londona.



Projekt Ekstravagantna tijela bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog - bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Fizički invaliditet, mentalno zdravlje i društvene implikacije treće životne dobi teme su koje su obilježile dosadašnja izdanja ovog međunarodnog, transdisciplinarnog umjetničkog projekta koji se od 2007. održava svake tri godine u organizaciji udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba.



Tema posljednjeg festivalskog izdanja ‘’Zločin i kazna’’ održanog u studenom 2016. godine u Zagrebu, u suradnji s partnerskim organizacijama KIOSK iz Beograda i LADA iz Londona, odnosi se na šire shvaćanje društveno propisane moralnosti promatrajući zločin kao najvažniju pukotinu društvene represije.



Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna bavi se društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala i društveno-kulturnih normi koje odvajaju kriminalno od ne-kriminalnog ponašanja. Ideološke pretpostavke iza regulacije kriminalnog ponašanja, svakodnevna zlouporaba zajedničkih dobara, odnos društva prema slobodnoj informaciji, tjelesnosti i seksualnosti samo su dio tema koje se problematiziraju ovim projektom.



Organizacija Live Art Development Agency partner je festivala od njegovih začetaka, a 17. i 18. studenog 2017. kao dio programa festivala Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna, predstavit će umjetnike iz Zagreba, Beograda i Londona.



VIŠE na www.kontejner.org i www.thisisliveart.co.uk







Program:



Petak, 17. studeni 2017., 19:00 - 21:00 sat

Live Art Development Agency, The Garrett Centre,117A Mansford Street, London



Siniša Labrović (HR), Intervju

Performans u formi policijskog ispitivanja koji slavi ljepotu, estetizaciju i opresivnu standardizaciju u suvremenom društvu.

Partner u performansu: Nenad Stipanić (HR)



My Dad's Strip Club (UK): We Are All Police Now - predstavljanje projekta Office of Community Sousveillance. Projekt ima za cilj  oblikovati forum unutar kojega pojedinci mogu izmjenjivati stajališta o vladinim inicijativama na temu nadzora, kontrole i upravljanja.



Jack Tan (Singapore/UK), The Law In the Limelight

Razgovor Alexa Eisenberga (LADA) s umjetnikom na temu Jack Tanova pristupa legalnoj etici kroz projekte poput Four Legs Good (oživljavanje sredovječnih suđenja životinjama) i Karaoke Court (razrješavanje pravnog procesa u formi karaoka).



Subota, 18. Studeni, 17:00 - 21:30

Live Art Development Agency, The Garrett Centre,117A Mansford Street, London



Branko Milisković (RS), APPOINTED

Nastao kao odgovor na umjetnikov neuspješan pristup UN-u u Ženevi i činjenicu da je UN svoj teritorij ogradio čeličnom konstrukcijom od civila, performans Branka Miliskovića konstruira novog fiktivnog generalnog tajnika UN-a. U svom dvosatnom performansu umjetnik kombinira osam inauguracijskih govora napisanih za 8 tajnika UN-a od 1949, koji svi propovijedaju svjetski mir.



Božidar Katić (HR), Serum istine

Prihvaćanje laži kao istine pretvorila je laž u sredstvo destrukcije na društveno-političkoj i osobnoj razini. Ovim performansom Božidar Katić apsorbira serum istine i dok sjedi u zamračenoj prostoriji svaki posjetitelj, u situaciji jedan na jedan, ima mu pravo postavljati pitanja na koja će dobiti istiniti odgovor.



Marko Marković (HR), Tko je Marko Marković?

Marko Marković zamijenio je identitet svoga imenjaka Marka Markovića i otišao na Moskovsko međunarodno bijenale mladih umjetnika umjesto njega. U kontekstu kulturnog kriminala Marko Marković pozicionira svoje iskustvo zamjene identiteta u područje svijeta umjetnosti – marketinške mašine koja drobi sve pred sobom – gdje je autor mrtvo slovo na papiru ili samo još jedno ime u nizu.



Tania El Khoury (Lebanon/UK), Jarideh

Kratak prikaz intimnog interaktivnog performansa inspiriranog kriminalističkim filmovima, kampanjama za osvještenje terorizma i operacija ženskih vojnika u libanonskom pokretu otpora.



Richard DeDomenici (UK), Did Priya Pathak Ever Get Her Wallet Back?

Umjetnik ponavlja predavanje o performansu iz 2006. predstavljajući kompleksan odnos svog rada i policije.



Zoran Todorović (RS), Ilegalni ljudi

Rad čine dva dijela - film kojim je dokumentiran proces proizvodnje domaćeg piva i poziv publike na konzumaciju. Pivo je načinjeno od vode, hmelja i ječma, ali voda dolazi iz urina sakupljenog u centru za izbjeglice u Beogradu kako bi se izrazila podrška izbjeglica iz Pakistana, Afganistana, Sirije i Sjeverne Afrike.


 


 



Datum objavljivanja: 13.11.2017.