Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Eksperimenti i svakodnevni život

U susret majskoj Internacionalnoj nedelji athitekture BINA 2010, koju realizuju Kulturni centar Beograda i Društvo arhitekata Beograda, u Muzeju 25. maj održaće se izložba Stambeni modeli: eksperimenti i svakodnevni život. Otvaranje: 5. mart u 19 časova.

 


Na izložbi će biti predstavljeno 11 svetskih reprezentativnih primera višeporodičnih stambenih objekata uz pomoć kojih se ispituje kako eksperimenti u arhitekturi utiču na svakodnevni život. 


Umesto konvencionalnih izlagačkih projekata sa sjajnim planovima, ambicioznim modelima i profinjenim fotografijama arhitekture, koji obično isključuju one koji trebaju da "žive sa tim", tj. stanare, ovaj projekat pomera fokus s tih tipičnih arhitektonskih postavki na perspektivu svakodnevnog korisnika. Pored maketa, od kojih su neke i u prirodnoj veličini, akcenat dakle nije na arhitektonskim ostvarenjima i autorima, već na ličnim iskustvima stanara, koja su prikazana kroz njihove izjave i fotografije. 


U okviru ove izložbe biće prikazani i primeri razvoja beogradskog stana kroz 4 tipična primera stambenog objekta. Posetioci će moći da prepoznaju svoje ili slične stambene jedinice u neposrednom centru grada, na Novom Beogradu ili rubnim zonama grada i zatim ostave i svoj komentar. Kao veoma važan segment stanovanja biće predstavljen tipičan beogradski dnevni boravak, što će posetioce izložbe zasigurno navesti da razmisle o kvalitetu svakodnevnog stanovanja, [to i jeste glavni cilj ove izložbe.


 Kustosi : Mihael Riper i Oliver Elser, Beč/Austrija


 


 


Datum objavljivanja: 26.02.2010.