Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Eksperimentalna škola Vallekilde

U četvrtak 10. oktobra u Novoj Iskri gostovaće profesori i učenici eksperimentalne škole Vallekilde iz Danske, koja u okviru srednjoškolskog obrazovanja pruža kurseve iz polja dizajna, razvoja igara, novinarstva, projektnog menadžmenta i drugih disciplina.

 



 


Narodna srednja škola Vallekilde — na danskom Vallekilde Højskole — osnovana je 1865. od strane Ernsta Triera, u danskoj tradiciji popularnih koledža koji su poznati i kao "narodne srednje škole". Škola je specijaliozvana za oblasti žurnalizma, razvoja igara, dizajna, event menadžmenta, omladinskog liderstva, preduzetništva, književnosti, zanata i muzike.



Narodna srednja škola je neformalna obrazovna institucija, i nema nikakve veze sa tradicionalnim srednjim školama. Za prosečnog Danca, ona istovremeno simbolizuje istorijski pokret i modernu ustanovu namenjenu permanentnom obrazovanju i učenju. Prva škola ovog tipa osnovana je 1844, a danas postoji oko 80 ovakvih institucija širom Danske. U školi Vallekilde dobrodošli su učenici iz čitavog sveta. 50-70 mladih ljudi susreću se u otvorenom prostoru koji je namenjen učenju i ličnom razvoju. Učenici sami kreiraju svoj raspored i nastavni program, na osnovu ličnih interesovanja i izbora jednog glavnog  nekoliko izbornih kurseva.



Neki od glavnih programa škole su: TAKE THE LEAD - međunarodni kurs sa fokusom na liderstvu, ličnom razvoju i društvenim inovacijama; DIY: EVENT & DESIGN je kurs koji uključuje zajedničke projekte sa čuvenim Roskilde Festivalom; GAME ACADEMY počinje sa teorijom igara i društvenim igrama, zatim se bavi dizajniranjem nivoua, 3D animacijom, dizajnom zvuka i svim drugim aspektima kreiranja igara.



Novu Iskru će posetiti 45 učenika, koje će predvoditi Michael Strangholt (predaje novinarstvo, međunarodnu politiku i sport) i Gitte Karen Rosenqvist (bibliotekarka i direktor škole). Oni će predstaviti rad ove jedinstvene škole, njen specifična pristup i proces, kao i brojne kreativne projekte učenika.



Predavanje će biti održano u četvrtak, 10. oktobra sa početkom u 17.30 časova u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43). Ulaz je besplatan.



http://vallekilde.dk/english/

https://www.facebook.com/vallekilde


 



Datum objavljivanja: 09.10.2013.