Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ekološki dizajn

Promocija projekta i dodela nagrada za najuspešnije radove : Svečana sala Starog dvora - 23.jun 2008. godine u 12 časova. Izložba radova u okviru projekta: Hol Starog dvora od 23.juna 2008. godine do 28. juna 2008. godine.


 


Grad Beograd – Gradska uprava, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, finansirao je sredstvima budžeta (581.740,00 dinara sa PDV) realizaciju zajedničkog vizuelno-edukativno-propagandnog projekta pod nazivom "Beogradski ekološki dizajn". Realizatori projekta su: Visoka škola strukovnih studija - Beogradska politehnika, Škola za dizajn i Peta beogradska gimnazija.Cilj ovog projekta je stvaranje prepoznatljivog, modernog i primenljivog vizuelnog identiteta Beograda kao ekološkog grada. Vizuelizacijom problematike u oblasti zaštite životne sredine, kako se projektom predlaže, može se uticati na buđenje ekološke svesti stanovništva a uloga i značaj svakog građanina u gradu, u očuvanju životne sredine,  podići na viši nivo.



U okviru projekta,  polazeći od nadarenosti i energije mlade generacije ( studenata i učenika) uz mentorsku podršku njihovih iskusnih i u ovoj oblasti dokazanih nastavnika, realizovan je projekat kroz aktivnosti na izradi: serije plakata koji predstavljaju sam projekat i plakata vezanih za ekološke probleme u čijem su središtu: voda , vazduh , zemljište i otpad ( reciklaža), i koji promovišu grad kao zdravu ekološku sredinu; edukativno – propagandnog materijala sa ciljem doprinosa stvaranju uslova za zdrav i kvalitetan život u gradu; promotivnih predmeta kao što su, na primer, majice za sve uzraste sa apliciranim znakom projekta , igračke za decu mlađeg uzrasta i drugo; jedinstvene, lako prepoznatljive ekološke linije vezane za ambalažu ekoloških proizvoda, dizajniranje kontejnera, kanti za otpatke i svega što se može dovesti u blisku vezu sa ekološkim problemima a što svojim savremenim i drugačijim pristupom može dati značajan doprinos njihovom rešavanju;  skulptura od otpadnog materijala;  fotografija koje predstavljaju Beograd kao grad koji brine o životnoj sredini njegovih stanovnika; slogana o Beogradu kao ekološkom gradu uz odgovarajuću vizuelizaciju; modnih detalja sa obeležjem i karakteristikama za grad Beograd koje bi primenu našlo na odevnim predmetima, i  novih, dizajniranih, proizvoda iz sekundarnih sirovina.  U realizaciju projektnih zadataka uključivani su prepoznatljivi simboli grada Beograda.




Osim promovisanja Beograda u ekološki grad, projekat predstavlja i novu generaciju mladih i  talentovanih studenata i učenika  koji svoju snagu stvaralaštva stavljaju u funkciju lepše budućnosti grada u kojem žive. Tu činjenicu je Sekretarijat za zaštitu životne sredine posebno cenio uz kvalitet i važnost samog projekta za oblast ekologije.


 



Datum objavljivanja: 23.06.2008.