Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ego kocke Miljane Radojičić

U Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, od 11. do 29. septembra, biće održana izložba mozaičkih skulptura autorke Miljane Radojičić, pod nazivom "Ego kocke".

 


Magistrant Fakulteta primenjenih umetnosti, na odseku za mozaik, Miljana Radojičić (1973) predstaviće u galeriji jedinstven ciklus mozaičkih skulptura-kofera pod nazivom "Ego kocke". Mozaičke kompozicije aplicirane su na posebno izrađenim objektima, ali i na originalnim koferima koji se otvaraju. Razrada ideje portativnog objekta, ali i specifična umetnička obrada upotrebnog predmeta kao što su putne torbe, koferi ili kovčezi, deo su razmišljanja autora na temu kretanja i putovanja kao realnog fizičkog izmeštanja, ali i kao rada memorije, alternativnog prostora izmeštanja između vremena sadašnjeg, prošlog i budućeg.

     


"Mozaičke predstave Miljane Radojičić, postavljene preko površina ili u portabl simulaciji kofera za prenos, odaju intenzivnu gustinu nadgradnje svoje kulturološke oznake. Za dvostranu predstavu osnove kofera sa engleskim pejzažom idila spokojstva premeće se sa izmaknutim bestvom u odrazu nacionalnog običaja lova na životinju ili moguće, i personifikovanih svojstava brze lisice. Citat mozaičkog prostora, s druge strane, u okrilju Lihtenštajnove slike uvodi posebnu pažnju na stereotipe polnih uloga i idealizovanje identiteta.

 Ulazeći kroz drevni postupak slaganja i nizanja u svojevrsne ego kockice iskustvo nema svoju značenjsku dovršenost, već se odvaja od veličine i uticaja mozaičke. Krećući se u svojim pozivanjima na različite kulture globalnog rasejanja, njihova kompozitna priroda produžuje stav koji fizički opstaje kao osnova podloge kofera ili portabl zavodljive, damske torbe. U okruženju preobilnog neadekvatnog lažnog kopiranja i shematskog nasleđa ljudskih, rasnih i običajnih tipova, slike iz tako stopljenih delova naglašavaju materijalni prenos ka ishodima savremene industrije ideala lepote, poželjnog i prepoznatljivog." 

    

                                    Nikola Šuica, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija


 


Datum objavljivanja: 09.09.2008.