Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Efekat agonista

U okviru redovne izlagačke aktivnosti Galerija savremene umetnosti Smederevo poziva na otvaranje izložbe slika Nikole Marković, pod nazivom Efekat agonista. Otvaranje je 25. jula u 19 časova.

 


Nikola Marković je rođen u Kopru 1979. godine u Sloveniji. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine. Postdiplomske studije završio 2008. na istom fakultetu. Do sada je organizovao šest samostalnih i osam kolektivnih izložbi. Od toga važnije:

Sa Aleksandrom Jestrovićem i Draganom Đorđevićem, Magacin u Kraljevića Marka, Beograd 2007, Layer via copy, Galerija Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković, Beograd 2008, We aint tired yet Sex and Death, Dom omladine Beograd, Beograd 2008, Crteži, 2003 – 2008, CCN, Graz 2008, Slika unedogled, Galerija FLU, Beograd 2006, kustosi Eric Corne i Marijana Cvetković, Izložba crteža i skulptura malog formata FLU, Galerija Dom omladine, Beograd, 2003 i 2000. Dobitnik nagrade za najbolju samostalnu izložbu u Beogradu u toku 2007. godine.


Nikola Marković se u Galeriji savremene umetnosti Smederevo predstavlja samostalnom izložbom pod nazivom Efekat agonista, slikama velikog formata. Umetnik se izražava "tehnikom kolaža" isključivo slikajući i citirajući forme prezentacije iz istorije umetnosti, pop kulture i sopstvenih radova.

Svi radovi nastaju poigravanjem različitih fragmneta koje se povezuju "agonistom"."Agonist je farmaceutski termin i predstavlja supstancu koja se vezuje za određene receptore i pokreće reakcije u ćelijama. Ukoliko agonist aktivira 5-HT2a receptor, dolazi do efekta klasičnih halucinacija kao pod dejstvom LSD-a ili meskalina. Prekomerna doza ovih supstanci može prouzrokovati šizofreniju. Efekat agonista je značajan pri lečenju šizofrenije. Čini mi se da je taj termin pogodan za ono što se pokazalo kao osnovna preblematika u mom radu: pronalaženje načina da se povežu različiti metodi slikanja i predstavljanja sadržaja na jednoj slici."

"Ritmička presecanja imaju za cilj da uspostave priču, govor. Ovde je govor slike uspostavljen iz nemogućih kombinacija koje su nastajale "slučajem greške" i čiji je kvalitet u dobijenim apsurdima."


Nataša Radosavljević, kustos


 


Datum objavljivanja: 23.07.2008.