Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Edita Kadirić & Maja Rakočević Cvijanov HORMONOLOGY Talks and Recognitions

Edita Kadirić & Maja Rakočević Cvijanov HORMONOLOGY Talks and Recognitions Otvaranje: petak 1. oktobar 19h Muzej savremene umetnosti Vojvodine Galerija S Trajanje: 1. oktobar – 1. novembar 2021. Kustoskinja: Suzana Vuksanović

 



 


Izložba „HORMONOLOGY Talks and Recognitions“ umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1. oktobra od 19 časova. Radovi iz zajedničkog projekta ove dve umetnice publici će biti dostupni u Galeriji S do 1. novembra.



 



Umetnice Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov u svojim poslednjim životnim i umetničkim istraživanjima i analizama problematizuju i kroz svoju umetnost tretiraju posebno osetljiv period u životu svake žene – pre/menopauzu. Period koji nastupa već nakon četrdesete godine života, laganim i postepenim, nekad naglim i ubrzanim, gubitkom reproduktivne funkcije ženskih polnih organa. Uloga hormona je tu ogromna, njihov balans i disbalans utiču na energiju, raspoloženje, motivaciju, snagu, ali i na intenzitet doživljaja sebe kao žene, na dramatičnost i suptilnost tih doživljaja, na čestu i burnu promenljivost emocija i upliv često nekontrolisanih reakcija, ali i staloženog, dubokog, suštinskog promišljanja sebe i sopstvenih želja i potreba, svog identiteta, odgovornijeg odnosa prema sebi i novopronađene ljubavi za sebe. Dosegnuta sloboda da se odbace predrasude i očekivanja sredine, društveno nametnuti konstrukti o ulozi i svrsi ženskog bića, u perspektivi donosi potpuno olakšanje i opuštenost.



 



Cilj Editinog i Majinog zajedničkog projekta zasnovanog na razgovoru i razgovaranju, uzajamnom ličnom i umetničkom prepoznavanju, razumevanju i podršci i njegovog predstavljanja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine je, s formalne strane, afirmacija promišljanja savremenog skulpturalnog jezika i proširenog polja crtačkog medija, kao i savremeni pristup umetničkim formama video arta i animacije. Istovremeno, konceptualnu osnovu projekat ima u umetničkim istraživanjima onih ženskih tema koje svojom osetljivošću, fragilnošću i simbolikom retko dospevaju u žižu javnosti, jer, tiču se duboke intime, snažnih i dramatičnih psihofizičkih promena kod žena. Ekskluzivitet ovih tema umetnice ogoljavaju i spremno izlažu na uvid publici, njenoj reakciji i obostranom suočavanju sa emocionalnom i fizičkom osetljivošću tokom nežnih, lepih, ali i bolnih i neizbežnih tranformacija u telu i psihi žene tokom specifičnog životnog perioda.



 



https://msuv.org/2021/09/22/hormonology-talks-and-recognitions/



https://fb.me/e/JpyJqD8U


 



 


Datum objavljivanja: 23.09.2021.