Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Edita Kadirić: Kasting

Otvaranje samostalne izložbe radova autorke Edite Kadirić pod nazivom "Kasting" sredu 2. Marta od 18 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37

 


U Editinoj analizi društvenih odnosa moći i mehanizama prinude, njeni crteži i animacije ne prikazuju doslovno (zlo)upotrebu ženske snage, fizičke i mentalne, ali ni nedostatak moći žene da se odupre. Njeni likovi devojčica, devojaka i žena – mističnih, tajanstvenih, distanciranih, čudnih, krhkih (da li i slabih?), utonulih u sebe, zatečenih, mirnih i/ili pomirenih – medijumi su različitih psihičkih stanja, unutrašnjih konflikata, ali i različitih faza fiziološkog i psihološkog razvoja. Narativ njenih crteža-slika-predstava izrasta iz nataloženog sećanja, proživljenog iskustva i “opipljivih” emocija, kojima želi da izrazi vidljive manifestacije promena u moći, položaju i (političkoj) svesti žena.



(iz teksta Suzane Vuksanović @dodir damar čežnja zebnja jeza balzam@).







Edita Kadirić (1976) je vizuelna umetnica čiji se rad bazira na istraživanju prepoznavanja i nelagode kroz vizuelni “storytelling”. Kroz bazični medij crteža istražuje ljudsku psihologiju koristeći različite interpretacije, uključujući teatralnost kao poseban efekat pozornosti. Stekla je visoko obrazovanje iz domena vizuelnih umetnosti (Akademija umetnosti Novi Sad, FLU Beograd, i Fakultet lepih umetnosti Barcelona). Više puta je nagrađivana. Izlagala je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu . Živi i radi na relaciji Francuska – Španija – Srbija.


 


Datum objavljivanja: 28.02.2022.