Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Edgar Dega: Trenutci posmatranja

Izložba, Edgar Dega: Trenutci posmatranja, Kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu 15. jul – 5. septembar 2017 Galerija SANU.





 


U Galeriji SANU još manje od mesec dana će biti otvorena iložba Edgar Dega. Trenuci posmatranja koju je videlo već 20.000 posetilaca. U okviru postavke su izloženi svi radovi čuvenog umetika iz Narodnog muzeja u Beogradu (kupno 29) upotpunjeni izborom fotografija koje je Dega stvarao krajem dalekog 19. veka.

Uz redovne termine sredom u 13 i četvrtkom u 17 časova, kada se izložba može obići uz stručno vođenje, pred posetiocima je tokom narednih dana još nekoliko interesantni prećih događaja. U četrtak 10. avgusta u 18 časova, koautorka izložbe Jelena Dergenc, održaće predavanje Dega između klasičnog i modernog. Jelena Dergenc će predstaviti Degaove snažne veze sa tradicionalnim akademskim obrazovanjem, govoriće o umetnikovim uzorima među prethodnocima, ukazjući na polazišta Degaovog traganja za modernim, savremenim i autentičnim izrazom, koji je umetnik uspeo da izgradi


Već u subotu  12. avgusta u 12 časova deca će moći da otkriju način na koji je Dega crtao kroz radionicu Moja balerina o radu pastelom i istrživanju izražajnih mogućnosti linije i boje govoriće im i demonstrirati Nevenka Radisavljević slikarka iz Narodnog muzeja. Prijavljivanje učesnika je obavezno na eduka@narodnimuzej.rs


Još jedno zanimljivo predavanje u avgustu zakazano je za 24. avgust u 18 časova. U izožbenom prostoru Galerije SANU dr Milanka Todić,  profesorka na Fakultetu primnjenih umetnosti u Beogradu i koautorka izložbe govoriće zainteresovanima o Degau i fotografiji.


 



Datum objavljivanja: 09.08.2017.