Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Džejson Kantoro: Trag od papira

Beo_Project u okviru programa rezidencijepredstavlja projekat ​Džejsona Kantoroa iz Kanade. Izložba je organizovana u partnerstvu sa Ostavinskom galerijom, Magacinom u Karaljevića Marka, Praksom Makerspace, Karkatag kolektivom. Otvaranje 24. aprila u 19h.

 



 


Trag od papira

Na izložbi u Beogradu, Džejson Kantoro je odlučio da prikaže papire od kojih je originalno stvorio svoje savijene „meke strukture“. Koristeći origami tehniku, umetnik je savijao papire koje je sakupio u Beogradu: policijske dozvole, polu-zvanična dokumenta, kazne, taksi vaučere i različite novčanice. Svi ovi dokumenti su vrlo važni, ili bi trebalo da budu važni, ali su često tretirani kao potpuno beznačajni. Vaučeri su zapravo fotokopije slabog kvaliteta, boravišne dozvole nisu pravilno popunjene, a kazne ne sadrže lične podatke osoba kojima su izdate. Svi ovi papiri predstavljaju pravila koja ponekad poštujemo, ali koja često potpuno zanemarujemo i zaboravljamo. Upravo ovi papiri stvaraju „meke strukture“, opciona pravila i smernice. Na izložbi je predstavljeno par tragova ovih opcionih pravila koja su implementirana i koja se prenose putem vrlo krhkog medija: papira. To je Trag od papira.

  Alexandre Paré, urbanista





Džejson Kantoro je umetnik iz Montreala koji se bavi stvaranjem slika i njihovim daljim prenošenjem na različite površine i pretvaranjem u skulptoralne oblike. Njegov rad obuhvata štampu na papiru ili drvetu, kao i izradu velikih murala i dela javne umetnosti.

On smatra da su umetnost i dizajn vrlo slični, da pripadaju istoj grupi, i da su ova dva vizuelna sveta i kreativna konteksta više nego komplementarna: oni se, prema umetnikovom mišljenju, međusobno prožimaju. Njegovo trentno stvaralaštvo se zasniva na prelazu od figurativnog ka apstraktnom, pri čemu koristi ravne i trodimenzionalne površine da bi predstavio ono što naziva „smenama“. Na svojim delima obrađuje fotografske sadržaje, linije, originalne šare i forme, koristeći sito-štampu. Posebno proučava jedinstvo apstraktnog i figurativnog, razbijajući pri tome odnose između pravilnih i slučajnih obrazaca. Učestvovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj. Sa Alis Džeri je 2004. godine osnovao umetnički studio „Cinqunquatre“. Njegova dela se mogu videti u brojnim korporativnim, javnim i privatnim kolekcijama.


 



Datum objavljivanja: 20.04.2017.