Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dvorište zgrade u Magacinu

U četvrtak, 23. aprila 2009. godine u 19 sati u prostoru Magacin u Kraljevića Marka broj 4 u Beogradu, biće priređeno otvaranje izložbe "Dvorište zgrade" i predstavljanje istoimene publikacije. Autorka izložbe je Marija Đorgović. Izložba traje do 30. aprila.

 


Izložba "Dvorište zgrade" predstavlja deo istoimenog projekta koji je iniciran u nameri da se mapira i predstavi stvaralaštvo grupe umetnika mlađe generacije u Beogradu nakon 2000. godine. Projekat su 2007. godine pokrenuli umetnici Ivan Petrović, Vukašin Nedeljković, Nenad Jeremić, Oliver Veljković, Dušan Jevtović, Vladan Jeremić i Selena Savić.


Iako se nikada formalno nisu deklarisali kao grupa, oni su počev od pomenutog perioda 2000. godine, delovali u više zajedničkih projekata i akcija krećući se često izvan institucionalnih okvira. Dešavanja u privatnim kućama, dvorištima oko stambenih zgrada, ad hoc izložbe, realizovanje pozorišnih predstava, objavljivanje radova putem interneta samo su neke od aktivnosti koje su autori tokom proteklih godina sprovodili.


Na izložbi "Dvorište zgrade" u Magacinu u Kraljevića Marka će pored slika, crteža, fotografija, asamblaža, instalacija i performansa, biti predstavljeni i dokumenti i artefakti sa određenih dešavanja, sa ciljem da se u vizuelnoj formi ilustruju i rasvetle umetničke strategije, ponašanje i stavovi jednog dela umetničke scene nakon 2000. godine u Beogradu.

Na otvaranju izložbe će u 20.30h biti izveden performans Western Impressions Dušana Jevtovića i Nenada Jeremića.




U utorak, 28. aprila 2009. godine u 20h u prostoru Male sale Doma kulture Studentski grad, biće priređena projekcija filmova uz izbora video arhive dešavanja 2000-2006, u skolpu projekta Dvorište zgrade.



U okviru Arhiva dešavanja 1999-2006. nalazi se video arhiva, koja sadrži izbor od dvadeset sedam videa nastalih u pomenutom vremenskom periodu. U sklopu projekta "Dvorište zgrade" 28. aprila 2009. godine u Domu kulture Studentski grad, biće prikazano 10 filmova u selekciji Nenada Jeremića. 




Povezani tekstovi:



http://www.arte.rs/sr/aktuelno/dvoriste_zgrade-2612/1


http://www.arte.rs/sr/vesti/dvoriste_zgrade-2704/


 


Datum objavljivanja: 21.04.2009.