Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dvorište zgrade

New Moment - Galerija ideja, večeras, 11. septembar 2008. sa početkom u 19h, biće mesto predstavljanje publikacije "Dvorište zgrade" koja je nastala kao rezultat projekata Arhiv dešavanja 2000-2006. i Frame7 i predstavlja osvrt na stvaralaštvo grupe umetnika mlađe generacije u Beogradu nakon 2000. godine.


 


Tokom proteklih godina umetnici su zajedno učestvovali u velikom broju aktivnosti, različitim umetničkim projektima i akcijama. Organizovali su dešavanja u privatnim kućama, dvorištima oko stambenih zgrada, objavljivali svoje radove putem Interneta, organizovali projekcije u lokalnim kafićima i izložbe u skvotiranim objektima.


Kroz pojedinačnu saradnju umetnika sa teoretičarima umetnosti i mladim kuratorima nastali su tekstovi o njihovom pojedinačnom i zajedničkom radu. Odluka da se ovaj materijal pretoči u knjigu koja uključuje kritički osvrt na umetničku praksu, te na političke i socijalne aspekte i prisustvo u javnosti lokalne sredine, predstavlja važan korak u valorizaciji dosadašnjih ostvarenja ove grupe umetnika. Autori tekstova u knjizi su: Jovan Čekić, Marija Djorgović, Marija Konjikušić, Ksenija Marinković, Vladan Radovanović, Lazar Stojnović, Nikola Šuica, Miško Šuvaković i Slavko Timotijević. U samom razgovoru učestvuju: Marija Đorgović, Slavko Timotijević i Vladan Jeremić.


 



Datum objavljivanja: 04.09.2008.