Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dvorište zgrade

Publikacija "Dvorište zgrade" je nastala kao rezultat projekata Arhiv dešavanja 2000-2006 ( http://arhiv.modukit.com) i Frame7 i predstavlja osvrt na stvaralaštvo grupe umetnika mlađe generacije u Beogradu nakon 2000. godine. Razgovor o publikaciji je 11. septembra u 19h u New Moment galeriji.

 


Tokom proteklih godina umetnici su zajedno učestvovali u velikom broju aktivnosti, različitim umetničkim projektima i akcijama krećući se često izvan institucionalnih okvira. Organizovali su dešavanja u privatnim kućama, dvorištima oko stambenih zgrada, objavljivali svoje radove putem interneta, organizovali projekcije u lokalnim kafićima i izložbe u skvotiranim objektima. Kroz pojedinačnu saradnju umetnika sa teoretičarima umetnosti i mladim kuratorima nastali su tekstovi o njihovom pojedinačnom i zajedničkom radu. Odluka da se ovaj materijal pretoči u knjigu koja uključuje kritički osvrt na umetničku praksu, te na političke i socijalne aspekte i prisustvo u javnosti lokalne sredine, predstavlja važan korak u valorizaciji dosadašnjih ostvarenja ove grupe umetnika.




Umetnici predstavljeni ovom publikacijom dolaze iz različitih oblasti - primenjena umetnost, fotografija, matematika i arhitektura; rade u različitim medijima koristeći gotovo sve forme savremenog umetničkog izražavanja. Oni čine grupu koja nema određene granice niti kriterijume pripadnosti. Celina grupe izgrađena je na uzajamnim odnosima, na činjenici  da su bili u bliskom i intenzivnom kontaktu tokom perioda predstavljene kako zajedničke tako i pojedinačne umetničke aktivnosti.




umetnici: Nenad Jeremić, Ivan Petrović, Vukašin Nedeljković, Vladan Jeremić, Oliver Veljković, Dušan Jevtović i Selena Savić.

autori tekstova: Jovan Čekić, Marija Djorgović, Marija Konjikušić, Ksenija Marinković, Vladan Radovanović, Lazar Stojnović, Nikola Šuica, Miško Šuvaković i Slavko Timotijević


 


Datum objavljivanja: 27.08.2008.