Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dve izložbe Vladimira Dunjića

U sredu, 27. maja 2009. biće otvorene dve izložbe slika i objekata Vladimira Dunjića. U 19h se otvara izložba "Odelo Velikog brata" u galeriji ULUS, u Knez Mihailovoj 37, a u 20h istog dana biće otvorena izložba pod nazivom "Golo" u galeriji Dar Mar, u ulici Kralja Petra 44.

 


"Prvi deo projekta sa slikama velikog formata u klasičnoj galerijskoj prezentaciji i dve slike u statusu slike-objekta, pod objedinjujućim nazivom „Odelo Velikog brata“ tematizuje formalno i simboličko značenje pojmova odelo i oblačenje situiranim u današnje vreme ali i u ono memorijsko, istorijsko vreme koje povezuje teskobe prouzrokovane pritiscima kako na pojedinačnu ličnost tako i na kolektivitete. Dunjić svojim umetničkim stavovima ukazuje na proces bespovratnog ujednačavanja a time i brisanja individualnih identiteta. On smatra da se društvo kreće smerom afirmacije laži, mimikrije i uniformisanja, mehaničkog umnožavanja i ponavljanja, zbog čega "Veliki brat" zadovoljno trlja ruke jer je njegova pobeda vidljiva i očigledna. U drugom delu svog projektnog koncepta Dunjić će, možda iznenada, napraviti obrt – on će skinuti uniforme sa svojih likova i oni će se pojaviti kao posebne individue sa svim svojim ličnim karakteristikama. Ovi crteži su primeri eksplicitnog stava o životu, individualnosti i sreći kojima nije potreban umetnikov jezoviti metafizički pogled da bi se razumeo kontekst." 


(Deo teksta iz kataloga za izložbu Golo, Slavko Timotijević).


Izložba "Odelo Velikog brata" u galeriji ULUS biće otvorena od 27. maja do 09. juna, a izložba "Golo" u galeriji Dar Mar od 27. maja do 20. juna 2009.


Pogledajte izložbu "Golo"

Portfolio Vladimir Dunjić



Datum objavljivanja: 20.05.2009.