Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

DVA, Darinke Pop Mitić i Nikolete Marković

U utorak, 22. decembra, u 19 časova u Galeriji DOB-a, otvara se izložba pod nazivom, "Dva", autorki, Darinke Pop Mitić i Nikolete Marković. Izložba traje do 3. januara, 2010. godine.

 


Dva stripa, dve priče, dve autorke, dve politike.  Izložba "DVA" predstavlja izbor crteža  iz stripa "Dve izložbe. Beograd", autorke Darinke Pop-Mitić i "Izaberite život II", Nikolete Marković nastalih tokom dvogodišnje saradnje na projektu "Svedočanstva ili O ratu i umetnosti", koji je pokušao da uspostavi odnos spram događaja i promena na domaćoj umetničkoj sceni u dve poslednje decenije.




Nikoleta Marković (1974)

Bavi se istraživanjem, rekreairanjem i reflektovanjem pozicije savremnog umetnika u društvu preispitujući i testirajući sve one kompleksne međuodnose koje takva ekonomija (razmena) čini. Njeni radovi potiču iz svakodnevne komunikacije putem koje saradnici, kolege, učesnici i poslodavci participiraju kao partneri u kreairanju umetničkih radova uključujući na taj način svu dramu politike koja se odvija između individue i društva.


Darinka Pop-Mitić (1975)

Studirala Fakultet politi;kih nauka i slikarstvo na Likovnoj akademiji u Beogradu. Objavljivala je tekstove, u brojnim publikacijama i štampi. Autor je više radova u javnom prostoru koji se bave rekonstrukcijom politike sećanja. Svaki rad zapravo predstavlja pokušaj da se istraži na koji se način recentna istorija, koja je izbledela iz ljuduskog sećanja, rekonstruiše. To je  napor da se uvede red u haotičnu nesvest ljudi koji su, poput autorke, traumatizovani istorijom. Ovaj pokušaj je unapred osuđen na neuspeh, ali paradoksalno, upravo rezultat ovakvog procesa istinitije predstavlja načine na koji percipiramo sopstvenu istoriju.


 


Datum objavljivanja: 21.12.2009.